Braća po biciklu, 3. deo

Bebe se prave kad si dobar pa ti rode brata, a onda je on glavni pa si džabe bio dobar.”

(Iz knige “Olovka piše srcem”).

Stariji brat uglavnom služi da mu dosađuješ, da se zaljubi pre tebe pa da ga zezaš, da mu kradeš nove patike (koje su ti prevelike), da mu bude zabranjeno sve što će tebi kasnije biti dozvoljeno, da prvi odraste i da ti lupa čvrge kad god se seti.

Da te nauči da voziš bicikl.

I da ti otvori vrata u svet biciklizma.

Jer, ni u jednom sportu, na vrhunskom nivou, nema toliko braće kao u biciklizmu.

 

Adam i Simon Yates (24)

4MB.

Em braća, em blizanci, em britanci, em biciklisti 🙂

Kad im se otac, inače bivši biciklista, John Yates, povredio u saobraćajnoj nesreći, počeo je da ih vodi na mančesterski velodrom da gledaju takmičenja na pisti. I naravno, bicikl im je ušao u krv.

U početku, Simon je bio uspešniji pistaš, postao je u Madisonu juniorski svetski šampion 2010.g. i ušao u Britanski olimpijski program. Počeo je da ostvaruje i uspehe na drumu, 2011.g. je osvojio 6. etapu na Tour de l’Avenir, ali su i  Adam i Simon još uvek bili u amaterskim ekipama, Adam u CC Etupes (Francuska), a simon u 100% Me (UK).

2013. godina je bila prelomna za braću Yates. Bili su pozvani  u Britanski tim za Tour de l’Avenir gde je Adam na kraju bio 2. u generalnom, a Simon 10. Veliki su počeli da se interesuju za braću, Orica je bila najkonkretnija, pa su od 2014.g. profesionalci u ovom australijskom timu. Adam je prošle godine osvojio Trku  oko Turske, San Sebastian i ove godine bio najbolji mladi vozač na Trci oko Francuske.

Simon je nastavio sa odličnim izdanjima na pisti, al i na drumskim trkama, osvojio je nekoliko belih majci i tačkastu majcu na Trci oko Alberte. Na žalost, za vreme trke Paris-Nica, imao je pozitivan nalaz na terbutalin, pa je, iako je tim Orica zvanično prihvatio kompletnu odgovornost za propust klupskog lekara u lečenju njegove astme, Simon kažnjen sa 4 meseca zabrane vožnje i nismo ga videli na ovogodišnjem Turu.

Impozantna lista uspeha na pisti i drumu, garant je da ćemo braću Yates još dugo viđati na podijumima.

CYCLING-BROTHERS

Mário Jorge (31) i Rui Alberto (30)  Faria da Costa

Kada je 2003.g. Mario postao juniorski prvak Portugala u drumskoj vožnji, verovatno je porodica Faria da Costa mislila da ima budućeg velikog šampiona u drumskom biciklizmu. I imaju ga, ali ne Maria već njegovog mlađeg brata Ruia. Mario je u nekoliko navrata na nacionalnim trkama bio drugi i treći da bi tek 2015. godine najzad bio prvi, ali ne na drumskoj trci već na cyclo-crossu.  Na drumskim trkama, nema značajnih rezultata.

Za to vreme je Rui ostvrio više nego zapažene rezultate u profi biciklizmu, 2013. godine je postao svetski šampion i jedini je do sad uspeo da tri puta za redom osvoji Trku oko Švajcarske.

Braća su bila u centru pažnje 2010. godine, u vreme Nacionalnog šampionata, kada su obojica bili pozitivni na methylhexanamine, za koji je utvrđeno da se pojavio kao produkt u pokvarenoj hrani koju su uzeli. Oslobođeni su optužbi za doping.

Iste godine, na Trci oko Francuske, nakon etape 6., Rui se potukao sa Carlosom Barredom (Quick Step).

Iako od 2009. godine Rui redovno vozi Tour de France, nikada nije vozio Vueltu ni Giro.

Danas, obojica voze za Lampre Merida Team, u koji su došli iz Movistara.

Giro dei Paesi Baschi 2015

Elia (27) i  Attilio (20) Viviani

Elia Viviani je odavno stekao ime i svetski priznate rezultate na pisti – dva puta drugi, jednom treći na Svetskim prvenstvima i mnogo puta prvi na Evropskim šampionatima u skoro svim disciplinama (omnium, potera, Madison,…). Kao i mnogi drugi “pistaši” i on se već nekoliko godina takmiči na drumskim trkama, kao sprinter prvo u Liquigasu, a danas u timu SKY. Pored mnogobojnih pobeda na UCI trkama, osvojio je i jednu etapu na Giru.

Mlađi brat, Attilio, je 2014. bio juniorski Evropski šampion u scratchu. Na drumu još nema neke zapažene reutate, takmiči se u malom i mladom italijanskom timu Colpack.

Imaju i najmlađeg brata, Luku, koji je još klinac 🙂

DA SX VIVIANI ELIA-LUCA-ATTILIO

Michael (31) i Jacob (26) Morkov

Michael je već dugi niz godina poznat i priznat pro biciklista. Ostvario je vrlo zapažene rezultate na pisti (2009.g. Svetski šampion u Madisonu, 2008. na OI srebrna medalja u poteri,…), ali i u drumskoj vožnji sa nekoliko prvih i drugih mesta i nacionalnim šampionatima. Posle dosta godina  u Saxo-Tinkoff timu, sada vozi za Katushu.

Mlađi brat, Jacob se takmiči u amaterskim trkama na pisti. Nekoliko puta je pokušao na drumskim trkama, ali se nije proslavio, 2015. i 2016. na nacionalnom šampionatu nije završio trku.

Do skorog čitanja,

Biciklista iz fotelje.

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *