Dan (pre)velikih očekivanja

Dođe i taj 1. jul 2017., Dizeldorf, početak Tura i „kratki hronometar, samo 14 km, ne previše tehnički zahtevan“. Dan nakon koga niko nije očekivao neke ozbiljnije „ispade“ u trci koja još praktično nije ni počela. I dan kada je većina pratilaca biciklizma očekivala da bljesne ovaj ili onaj vozač, ma bilo koji, samo da nije iz SKY.

kisa2

Epilog: G. Thomas bio najbrži, SKY u TOP 10 ima 4 vozača (Thomas, Kwiato, Kirienka i Froome), a prvi „ozbiljan“ pretendent na GC (Porte) je na 49. mestu sa 35 sekundi zaostatka za Froomom.

kisa1

Sitna kiša koja je sve vreme slinila po obali Rajne je potpuno promenila karakter staze. Saobraćajnom signalizacijom silno prošaran kolovoz je postao svojevrsno „minsko polje“ gde je svaki metar bio opasnost od proklizavanja. Pojedina mesta koja su bila široka tek par metara, po ovoj kiši su postala samo par metara uska. Neke sitne krivine su postale kao izbočine u vreme radova na putu. Ali, kakva god da je staza postala, bila je ista za sve i  neke vozače je „prozvala“ da voze „po ivici“. Neki su vozili sjajno, neki su se bojali da toj ivici priđu, a neki su je nesrećno prešli i svoj prvi dan na Turu overili padom. Veliki favorit za prvo mesto, Roglič je zato završio na 65. mestu, Gronenvegen i Bargil su se dobro ugruvali, a najgore su prošli Valverde koji je nakon pada i jakog i nezgodnog udara u zaštitnu ogradu, morao da napusti Tur posle samo nekoliko kilometara (slomljena čašica kolena, slomljena kost u levom stopalu, velika posekotina na ruci – po nekim izvorima, za njega je sezona završena) i Jon Izagire, prvi vozač Bahrein-Meride koji je pao u blizini mesta gde je pao i Valverde, udario u ogradu i ima naprsnuće karlice koje zahteva operaciju 🙁 Obojici svi želimo brz i uspešan oporavak.

valverde pad

Svi ostali (Quintana, Contador, Martin,…) su između 50-70. mesta sa zaostatkom od 35-42 sekunde za Froomom (na ovo dodajte još 12 sekundi da biste dobili razliku u odnosu na Thomasa). Pred svim je još više od 3500 km, pa ovih 40 sekundi i ne izgleda kao nedostižna  razlika.

Od svih koji su ostali sa velikom razlikom, tek su dvojica koji su morali da naprave bolji rezultat. Fuglsang koji je odličan hronometraš, došao pun samopouzdanja nakon osvajanja Dofinea i bez ikakvog pritiska da napravi neki sjajan rezultat jer nije prvi vozač ekipe i Porte koji je izgleda podlegao pod bremenom ozbiljnog favorita. Bio je par godina u SKY, bio desna ruka Froomu i  zna kako se vozi hronometar, a onda je prešao u BMC, tim višestrukih svetskih prvaka u istoj disciplini. Niko nije očekivao da bude rame uz rame sa Froomom, ali 35 sekundi na 14 km? 47 više od Thomasa? Mnogo je.

gallopin

Oni koji su baš baš razočarali su Bardet (59 sekundi) i Mollema, Uran, Chaves, Meintjes, … svi sa preko 1 minut zaostatka. Atapuma završio sa 2.5 minuta zaostatka.

Gledajući tip vozača u prvih 30, odlično su se pokazali sprinteri i „puncheri“, Kitel, Sagan, Matthews, Kristoff, Gilbert, Colbrelli, Kwiato, Boss, Wellens,… Mnogi analčitičari su nagoveštavali mogućnost da na ovakvoj stazi zablista upravo ovakav tip vozača i nisu pogrešili. Sve pohvale i za debitanta Phinneya kao i za Josa Van Emdena (kome je Domulan nepravedno oduzeo minut slave osvajanjem Gira, Jos je pobedio tu poslednju etapu).

 

QUICK – STEP FLOORS je imao dvojicu u prvih 10, Trentina i Kittela i pokazao da u svakoj kombinaciji ima vozače za prvih 10. Gilbert i Stybar su bili tu negde po rezultatu, tako da je pola tima ušlo u prvih 31.

SKY je izdominirao ovaj početak TDF i tu nema nikakve sumnje. Pre nego nastavimo sa komentarima kako oni „guše trku“, „ne daju nikome da vozi“, i sličnim, recimo iskreno – na današnjoj etapi koja je mnogima „skratila noge“, a nekolicinu koštala pada, Froome i hronometraški deo ekipe su vozili najbrže moguće, bez kalkulacija i hrabro. Kao što su prošli Valverde i Izagire mogao je da prodje i Froome (bar on zna kako izgleda napustiti Tur posle padova na kiši; 2015), ali je svejedno vozio svoj maksimum. Nije bio najbrži, ali je bio daleko ispred svih glavnih konkurenata.

Clip

Sitna letnja kiša je promenila ovaj Tur a da još pravo nije ni počeo. Mnogi timovi su ostali na samom startu bez glavnih pomoćnika a neki i bez glavnih vozača. Verovatno su mnogi planovi pali u vodu i sad ćemo videti ko ima razrađen plan B, ko ovaj dan smatra uračunatim gubitkom a ko će se okrenuti nekim drugim ciljevima.

 

Pozdrav iz fotelje

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *