Nebo iznad Pravde.

Ponekad, možeš da gurneš prljavštinu pod tepih i zavaraš sebe i druge da ti je soba čista.

Možda i dva puta. Tri.

Ali, tepih nije berskonačan i pre ili kasnije, više neće biti mesta. Prašina počne da ispada napolje. Prvo zrnce po zrnce, a onda, što više gaziš po tepihu, sve veći oblak prašine se diže. Čista fizika dnevne sobe.

Ako se ne uklanja na vreme, prljavština uvek izađe na videlo.

Valjda nema elektronskog ili štampanog glasila koje ima bar jednu sportsku stranu da nije objavilo vest o nalazu salbutamola u urinu Chirsa Frooma nakon 18. etape na Vuelti2017.

Sve tehničke detalje o salbutamolu i njegovom delovanju, možete naći svuda po netu. Ukratko, ovo je lek koji se daje astmatičarima, pomaže da se disajni putevi otvore i da pacijent lakše diše. Po pravilima UCI i WADA, dozvoljeni nivo ove supstance je 1000 ng/ml. Kod Frooma je pronađena dvostruko veća koncentracija, 2000 ng/ml. Prvo stidljivo, a što je vreme više prolazilo, sve glasnije, više ili manje poznati ljudi iz sveta biciklizma su se oglšavali po ovom pitanju i manje-više otvoreno tražili da se Froom kazni. Činilo mi se da je lavina tekstova i video priloga na ovu temu bacila svetlo sa svih poznatih strana i da je sve rečeno.

Da li je?

Već neko vreme mi prsti igraju u ritmu „3 pa 4“, tačno onom kojim koristim obe ruke pri kucanju. Jer, sve mi više bodu oči neka neodgovorena pitanja, neka za koja se podrazumevalo da će biti odgovorena, a neka koja nisu ni postavljena.

Pre svega o samom salbutamolu. Ako ste se ikad zapitali šta je i gde je siva zona u biciklističkim pravilima, ovo je jedan od boljih primera. Zvanično, ovo sredstvo nije doping i stav UCI je da ono „ne donosi nesportski ostvarenu prednost u odnosu na druge takmičare“, ali… kao i svi lekovi za astmatičare, i ovaj lek omogućava brži, lakši i jači prolazak vazduha kroz disajne puteve, sportista lakše diše, brže i lakše razmenjuje CO2/O2 i oporavak nakon velikih fizičkih napora je brži i lakši. Pa zar to nije prednost u odnosu na druge? Ali, čak iako nije doping, zašto je uopšte uvođena granična koncentracija koja je „dozvoljena“ i koja je iznad medicinski utvrđene max vrednosti nakon 8 inhalacija u roku od 12 sati (normalno, vrednost ove susptance u krvi je oko 850 ng/ml, ali je UCI u saradnji sa WADA dozvolio da bude 1000 ng/ml).

U jednoj od najavljenih verzija odbrane SKY/Froome, navodi se i da postoje zabeleženi primeri da su nakon „regularne“ upotrebe oog sredstva, vrednosti kod sportista bile veće i od 6000 ng/ml!

Ček malo. Ako su WADA ili UCI znali za ovo i ako je ovo tačan, proveren podatak, zašto nisu izdale zvanično saopštenje i upozorile sportiste na ovu mogućnost jer visoke koncentracije salbutamola u organizmu (pre svega u krvi) mogu dovesti do poremećaja rada srca i srčanog udara? Ako je SKY znao za ovo, zašto je dozvolio Froomu da uzme ovo sredstvo u uslovima koji mogu dovesti do nivoa koji su opasni po život? Zašto nisu tražili TUE (Therapeutic Use Exemption, tj. svesno kršenje pravila oko uzimanja nekog leka u cilju sprovođenja terapije)? M?

Okidač za ovaj tekst je… ma ima ih više, skoro da se svaki dan pojavi po neki 🙁

Jedan od „bisera“ je da će SKY i Froome pokušati da objasne 2x veći nivo Salbutamola „prolaznim otkazivanjem bubrega Frooma“. o.O

Što reče jedan moj TW prijatelj, inače zaposlen u Hitnoj pomoći u Zagrebu, sad će imati čime da motiviše sve bubrežne bolesnike – na biciklo pa da vozite Vueltu. Ok, verovatno je nećete osvojiti, SKY je jedan, a Froome je samo superčovek, ali ćete sigurno  ostvariti zapažene rezultate. (Pozdrav za @Jay).

Nije nego.

Ovo (i neka slična objašnjenja koja su se pojavljivala prethodnih meseci) Lemond je dobro okarakterisao – neozbiljno, nedopustivo za takav tim i takvog vozača, detinjasto i pomalo budalasto. E nek im je rekao.

Nego da se vratim na već pomenuta pitanja.

  1. Ako je prvi nalaz bio pozitivan, kako to da niko nije znao za to? Obično bude objavljena vest o tome sa naznakom da vozač ima pravo da traži nalaz B uzorka, ko je sprečio da se ova vest obelodani?
  2. Da li ikakve veze sa ovim slučajem ima jaka kampanja Cooksona (u tom trenutku odlazećeg prvog čoveka UCI-ja) da se javno spere ljaga s imena Wigginsa koji je nekoliko puta u toku karijere dovođen u vezu sa dopingom (do danas se ne zna šta je bilo u famoznim paketima dostavljenim u autous SKY tokom TDF 2012.)?
  3. Ako je i drugi nalaz pokazao isto, zar tu nije trebala da stupi na snagu trenutna suspenzija sa svih takmičenja, zašto je i ko dozvolio da Froome ipak vozi hronometar na Svetskom u Bergenu?
  4. Zašto do danas,  punih 9 meseci od pozitivnog nalaza, Froome nije suspendovan, ni od strane UCI ni od strane SKY? (pojavila se na TW fotografija Frooma kako vozi u crnoj opremi bez obeležja tima SKY i krenula je priča da je to MOŽDA znak da je ipak suspendovan, ali nema nikakve zvanične potvrde).
  5. Zašto nije dat jasan vremenski rok u okviru kojeg SKY/Froome treba da pokažu i dokažu da je moguće da u „normalnim“ uslovima korišćenja, vrednost salbutamola može da daleko premaši dozvoljene granice?

(Mala napomena u vezi ovog požuri/kasni rastezanja vremena: kad je 2016 UCI pokrenuo istragu protiv Sergia Henaa zbog sumnjivih vrednosti u biološkom pasošu, SKY je vozača odmah sklonio sa zvaničnih takmičenja i treninga. Ceo proces je trajao 2 meseca.

Da li znate koliko je isti proces trajao kad je UCI sumnjao u vrednosti u pasošu Kreuzigera? 19 (devetnaest) meseci. Skoro dve godine je Kreuziger dokazivao svoju nevinost, podnosio rezultate dve svetski priznate i nezavisne laboratorije, dva puta prošao detektor laži i sve vreme podatke iz svog bio pasoša držao na sajtu, dostupne svakom. I opet je skoro 2 godine bio van trka.)

Jo[ malo o „nije doping“ (a opet postoji jasna granica do koje se upotreba ovog sredstva toleriše a preko te granice kažnjava) – zar i Šarapova nije „pala“ zbog uzimanja sredstva koje je brže odmaralo umorno telo?

Kada je još u januaru direktor Gira Mauro Vegni pozvao UCI da razreši status Frooma pre Gira 2018, mnogi su pomislili da je ovakav apel preuranjen. Međutim, poslednje vesti koje su se pojavile ovih dana, govore da status Frooma možda neće biti rešen do TDF (jul 2018!!!). Teoretski, Froom može da vozi i osvoji i Giro i TDF i postane prvi čovek u istoriji biciklizma koji je vezao pobede na 4 uzastopne GT trke. I da onda bude proglašen „prljavim“ i da mu se od te 4 titule oduzmu 3.? Kome treba takav razvoj situacije?

I svi ti komentari da „SKY mora ovo….“ ili „Froome mora ono…“

Ne moraju ništa. Froome se sve ređe čuje i vidi i uglavnom ponavlja da „On nije uradio ništa loše“, a o magli koju prodaje Brailsford na svakoj konferneciji za štampu već se uveliko pričaju vicevi po socijalnim mrežama. Niko ih ni na šta ne može primorati jer ne postoje definisani rokovi za slučajeve ovakvog tipa. Oni mogu do u nedogled da ponavljaju da „rade na razrešenju“ i „u potpunosti sarađuju sa svim organima“, ali ih ništa ne sprečava da u svakom trenutku produže ovu sagu.

Kada je 2007 Pettacchi „pao“ iz istog razloga imao je 1320 ng/ml salbutamola u urinu posle etape gira vožene 23. maja. Arbitražna komislija je uporedila taj nalaza sa još dvadesetak prethonih u kojima nije imao više od 700ng/ml i dala sugestiju da ovo nije slučaj zloupotrebe već nesrećnog spleta okolnosti. Italijanska biciklistička federacija se složila s tim ali je Italijanski olimpijski komitet odlučio da Pettachi mora biti kažnjen. kazna je stupila na snagu u oktobru, PET meseci kasnije i trajala je godinu dana.

2014., Diego Ulissi je imao skoro istu koncentraciju salbutemola, pružena mu je šansa da objasni/demonstrira kako je moguće da i pored poštovanja pravila uzimanja (8 udaha, „pufova“, u roku od 24h) vrednost bude tako visoka, ali u tome nije uspeo. Kažnjen je sa 9 meseci suspenzije. Nalaz mu je bio pozitivan posle 11. etape Gira 2014 , 21. maja. Kazna mu je stupila na snagu 25 juna. Za samo mesec dana je pokrenut postupak, pružena prilika Ulisiju da objasni, nije objasnio, kazna stupila na snagu. JEDAN mesec.

Prolazi deveti mesec kako je Froomov nalaz bio loš a još uvek se i ne nazire kraj i (bilo kakvo) razrešenje ovog postupka. Dok se ne donese zvanična odluka, niko nema pravo da zabrani Froomu da se takmiči (evo ga upravo na Tour de Alps), gde god da poželi i po svemu sudeći, bliži nam se Giro preko kojeg će biti navučena sivkasta koprena sumnje u svaki Froomov rezultat.

I za kraj, samo jedno pitanje koje niko glasno ne postavlja: šta mislite, da li će u slučaju da Froom bude proglašen krivim i suspendovn na neko vreme, SKY automatski aktivirati klauzulu o „nultoj toleranciji na nedozvoljena sredstva“ i dati mu otkaz, ili će se pokriti sa „ovo nije nedozvoljeno sredstvo, samo je slučajno upotrebljeno prekomerno“?

I ja tako mislim.

 

Kuckamo se.

3 Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *