Vikend u Izraelu

Dogodi se i to čudo – 101. Giro je krenuo iz Izraela. Videli smo Jerusalim, Tel Aviv i mnogo kulturno-istorijskih spomenika i arheoloških nalazišta,  pristojan broj grledalaca uz put (van naselja) i nekoliko odličnih kostima i izuma (dubl bicikl sa leđa-u-leđa vozačima je već hit na internatu).

Od same trke, nismo videli mnogo,  uglavnom ništa što već nismo očekivali.

Možda je 36 sekundi zaostatka Frooma nakon hronometra malo iznenađenje, ali treba uzeti u obzir da je samo par sati pre starta imao težak pad na treningu i vozio prilično odran. On inače ne počinje velike trke sa 100% svojih mogućnosti, tek ćemo ga videti u drugoj polovini trke i kao što sam kaže „Ni jedna trka se nije dobila na prologu“. Ceo SKY se poprilično lagano provezao kroz prve tri etape, ostali su nepovređeni i prilično odmorni, tako da od sutra, sa 4. etapom, za njih trka tek počinje.

Domulan je pokazao zašto je svetski prvak u hronometru, vozio je sjajno i oduvao Denisa Rohana sa trona. I sam je bio svestan da nema nikakve svrhe da od starta brani roze majcu, tako da ju je bez nekog posebnog truda predao već na 2. etapi.

U begovima, ništa neočekivano, bilo je za očekivati da Izrael Cycling Academy šalje svoje vozače u beg, ali je malo iznenađenje što je oba dana u beu bio Guillaume Boivin, kanađanin u redovima izraelskog tima. Svaka čast za uložen trud i napor. Kad smo već kod ICA, da pomenem i najveće razočarenje do sad, Sbaragli. Očekivao sam mnogo veću ulogu u dve sprinterske etape i mnogo bolji rezultat od jednog 12. i jednog 11. mesta.  Verujem i da su ljudi iz ICA nezadovoljni ovakvim plasmanom.

S druge strane, Viviani je apsolutno opravdao status najvećeg favorita u sprintevima odnevši obe pobede. Ono što najviše imponuje u njegovoj vožnji je sposobnost da ostane duboko sakriven u grupi sve do poslednjih 1000 metara, pa i kad ga ulovi kamera, još uvek je u zavetrini iza bar još jednog vozača. I to ne mora da bude neko iz QS, Viviani se u obe etape skoro sam izborio za poziciju u poslednjih 500 metara. A koliko je jak, videli smo na 3. etapi kada je jedno vrlo nesportsko zatvarnje od strane Benetta (BOR) prosto razgrnuo, prošao i suvereno osvojio etapu.

Ostaje žal zbog povrede Suitsova, na treningu pre pre etape je imao težak pad, prelom rebara i morao da napusti Giro pre nego što je trka zvanično i počela. Ceo biciklistički svet mu želi brz oporavak.

A mi se vidimo za neki dan, dok trka odmakne malo kroz Italiju.

Biciklista iz fotelje.

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *