Sunčana Kalifornija, 2018

U nedelju, 12. 05. 2018, počinje još jedno izdanje Trke kroz Kaliforniju (#AmgenTOC). Sedam etapa, 3 sprinteske, 3 brdske i jedan TT tokom 1042km duge staze kroz primorske i planinske delove Kalifornije, za mnoge će biti samo deo priprema za #TDF., neki će u ovoj trci videti priliku da se dokažu i uskoče u izbor vozača za neku od narednih velikih trka a nekima će ovo biti prilika da se pokažu široj biciklističkoj javnosti. Koji god da su sportski motivi za učešće u ovoj trci, „fabrički“ timovi i proizvođači bicikala će u ovoj trci videti odličnu priliku da pokažu i prodaju svoje proizvode. Trek, BMC, Specialized, Cannondale, Pinarello,… za sve njih je ova trka marketinški i poslovno veća od mnogih u Evropi, jer u USA su kupci, tamo je novac.

Sagan je jedan od vozača koji su ušli u istoriju ove trke, od 201o. ima 16 pobeda na etapama, a 2015 je osvojio i celu trku (sa onom potpuno neverovatnom vožnjom na Mt Baldy i izbacivanjem bicikla u poslednjim centimetrima poslednje etape). Kao i svake godine i ove godine će ga pratiti ogromna grupa navijača i velika medijska pažnja. Svake naredne godine, raste pritisak da se i te godine osvoji bar jedna etapa, pa će tako biti i ove. A to neće biti ni malo lako jer će Cavendish, Gaviria, Kittel, Arndt, Evan,Kristoff i još po koji sprinter imati mnogo toga da kažu na cilju. Ali, ako nam je Sagan išta pokazao poslednjih godina, to je da je najjači kad je pod najvećim pritiskom, tako da zabave sigurno neće izostati.

Cavendish se još oporavlja od povreda, bolesti i nesrećnh padova tokom poslednjih godinu dana, sezonu je počeo odlično ali u poslednje vreme ne završava trke, tako da ne bi bilo iznenađenje da ne osvoji ni jednu etapu. Ni Kitel nikako da namesti nišanske sprave i da se uskladi sa ostatkom Kaćuše. TDF se bliži i sve je manje vremena za uigravanje. U sličnoj poziciji je i Kristoff, koji je upravo iz Kaćuše pred Kittelom „pobegao“ u UAE, ali još uvek nije opravdao veliki ugovor i veliki novac. S druge strane, QS dovodi još jednu od jakih ekipa u kojoj će Gaviria biti zadužen za sprinteve. Fernando već duže vreme puca od samopouzdanja, par etapa je osvojio praktično bez pomoći svojih suvozača, zna da se i sam izbori za poziciju, tako da je uz Sagana, najveći kandidat za osvajanje titule po bodovima i bar jedne etape. Caleb Evan je pocket rocket koji svaki put iznenadi snagom koju izvuče iz onako malog tela, a na poslednjem Milan-San Remo je pokazao da mu i povremena brda nisu nepremostiva prepreka. Niklas Arndt je uvek neko koga se treba pripaziti na sprinterskim etapama, a pre par sezona je pokazao da može da se izbori sa kasnim usponima.

Osim sprinterske ekipe, ovu trku će obeležiti i grupa univerzalaca i brđana, junak Rubea Dilier, Niesen, Majka, Clark, Phinney, Adam Yates, Van Gardener, Henao, Stannard, Stuyven, …

Voleo bih da vidim i da najzad „prorade“ dva mlada momka, Lachlan Morton (DDD) i Toms Skujnish (TFS). Morton je prvo bio član Garmin Sharpu i kako sam kaže „izgubio se“ u svetu worldtour biciklizma. Zato je otišao u USA, u kontinentalni Jelly Belly tim i 2016. dočekao svojih zvezdanih 5 minuta na trci oko Jute. Prvo je osvojio 3. etapu, a zatim je u 7.etapi, kao na filmu, otišao sam napred i onda 15 km bežao trojici vozača BMC-a, pobedio etapu i uzeo celu trku. Sad je opet u WT ekipi, ali nikako da bljesne, bar malo.

Letonac Toms Skujniš je je neko kome ova trka očigledno prija, 2015 i 2016 je osvaja po jednu etapu još dok je vozio za kontinetalni tim Hincapie.  2015 je iz kasnog bega, „ukrao“ etapu tadašnjem pobedniku u generalnom plasmanu, Saganu. Sad je u „prvoj ligi“, vozi sa velikima, hrabrosti mu ne nedostaje, ali bi bilo lepo videti ga opet na pobedničkom postolju.

Sve u svemu, očekuje nas 7 lepih dana, popodne #Giro, uveče #AmgenTOC, super pripreme za nastavak sezone 🙂

Pozdrav iz fotelje.

p.s. od ove godine, AmgenTOC neće imati one lepe devojke koje ljube pobednike na podijumu.

One Comment

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *