Gi 1/2, utisci

Prođe pola Gira. Dobro, nije baš pola, danas je završila 9. etapa, ali je transfer iz Izraela na Siciliju uneo ekstra dan odmora nakon 3. etape, pa smo ovakoili onako, na kraju desetog dana ove trke. Sutra je dan odmora, dan za analize, masažu, sponzore i novinare, izležavanje i lizanje rana. Za nas koji nismo tamo, sutra je dan kada se čeka prekosutra i nova etapa.

Prva nedelja velikih trka obično prođe u odmeravanju snaga i taktiziranju velikih ekipa, ali je ova nedelja pokazala mnogo više od uobičajenog.

SKY/Froome. Ni delić one ekipe koja je onako suvereno gazila kilometre prošle godine. Ništa ne valja. Knees koji je pregazio sve ravničarske etape na prošloj Vuelti, sad se ne vidi. Kirienka takodje. Wout Poels koji je verovatno bio najbolji prvi pomoćnik 2017., na ovom Giru je bleda senka, skoro da nikad nije uz Frooma kad je najvažnije, otpada sa vrha grupe već na 20 km od cilja. Henao za nijansu bolji, mada se i od njega očekivalo mnogo više. Jedini od Froomovih pratilaca koji radi svoj posao kako treba je Elisonde koji izgleda ima više snage nego pola tima zajedno, ali doveden je na Giro isključivo kao podrška Froomu i ne verujem da će ga pustiti bar u drugom delu trke da proba da uradi nešto više.

A Froome je  samo ime na biciklu. Izgubio je vreme na hronometru, pa je nastavio da gubi vreme na skoro svakoj uzbrdici, da bi danas na usponu na Gran Sasso izgubio dodatnih 1:07. Izgleda da mu ni samopouzdanje nije na zavidnom nivou, pravi neke početničke greške pa je tako pao na blagoj krivini i time još više pogoršao svoj položaj. Uz sav respekt prema njegovom imenu i rezultatima, ali 2:27 je ozbiljan zaostatak. Pojedinci i timovi koji su trenutno ispred njega se ne čine kao neko ko bi ispustio takvu prednost.

Domulan i ceo Sunweb izgleda najviše voze glavom, skoro da se nisu ni mrvu potrošili. Bolesti, povrede i padovi su ih zaobišli i jedina briga Domulana je da se drži vrha grupe i ne dozvoli zaostatak veći od jednog minuta pre hronometra na 16. etapi. Do sad je na sve napade na brdima dobro odgovarao, na njemu se ne vidi ni panika ni mučenje da postigne određenu brzinu i ostaje jedan od najozbiljnijih kandidata za pobedu na kraju.

Astana. Neprijatno iznenađenje. Ni traga od onog napadačkog i pobedničkog duha koji su vozači u nebo plavim dresovima pokazivali celog proleća. Ekipa osmišljena da prati Lopeza u generalnom, sa Sančezom koji će napadati pojedinačne etape, do sad nije uradila ništa od planiranog. Čak i kada se pojave na vrhu pelotona, čini se da rade sebi na štetu. Lopez je imao nekoliko malera u prvim etapama, bušenje guma u najgorim trenucima i padove, a onda ga je Sančez vraćao nazad u grupu, trošio snagu i u prvih 9 etapa nije ni jednom napao. Ekipa koja ima Kangerta, Villellu, Hirta,… je danas bukvalno sagorela Sančeza pustivši ga da vuče na vrhu pelotona 40 km i otpadne još pre početka glavnog uspona. Ne znam koliko 8/9. mesto Bilbaoa može da bude satisfakcija za sve što je uloženo u ovaj Giro, ostaje utisak da su sa ovom ekipom mogli da urade mnogo više.

Movistar.Dok smo čekali da Betankur najzad počne da vozi na nivou od pre par godina, Carapaz je uleteo u belu majcu i ne samo da se bori za naslov najboljeg mladog vozača, već u svakoj etapi koja nije sprinetrska pokušava da se domogne postolja. Suvereno je osvojio 8. etapu a na 9. bio 6. pa verujem da su u Movistaru svi zadovoljni trenutnom situacijom.

Rohan. Nekoliko dana je nosio roze majcu i verujem da su mnogi pomislili da kad je jednom izgubi, više neće biti u vrhu plasmana. Međutim, Denis Rohan i BMC rade na tome da od jednog odličnog hronometraša naprave ozbiljnog konkurenta za GC (kao što je uradio Domulan), pa je još uvek u vrhu, na 8. mestu u GC sa 2:05 zaostatka.

Pinot. Uvek pri vrhu, nikad na vrhu. Možda bi trebao da pogleda Domulana i nauči od njega kada reagovati na neki napad odmah, a kada dostizati na tempo. Stiče se utisak da je stalno na 99,9% pogona, prenapet, kao da je odmah iza ugla odlučujući sprint. Vozi u nekom svom grču, imam utisak da se previše troši i da je u panici da mu neko od favorita ne odmakne. Zato povremeno u finišu etapa nema snage za poslednje metre, pa je i juče ostao drugi iza Yatesa.

Aru, Branbilla, Formolo. Svi otpali iz GC. Možda se za Branbillu znalo da neće biti ozbiljan GC konkurent, ali je Aru „viđen“ za podijum na kraju i njegovo trenutno 15. mesto verovatno nije nikome po volji. Kada se uzme u obzir i to da je UAE na Giro poslao respektabilan tim sa dosta iskusnih vozača koji su već imali pobede na Giru, nezdovoljstvo je još veće.

Formolo je deo tima ratnika/radnika i loša sreća u prvim etapama ga nije obeshrabrila već nastavlja da se bori i to daje određene rezultate. Jedno 2. jedno 5. i jedno 6. mesto i nisu tako loši. Kad se tome pridodaju dva treća mesta i pobeda Sema Bennetta i 12. mesto Konrada u generalnom, Bora može da bude više nego zadovoljna prvim delom trke.

Sprinteri. Očekivala se dominacija Vivianija, ali čak ni dve pobede i jedno drugo mesto nekako ne pokazuju da će osvajanje majce za najboljeg sprintera proći glatko. Većina analitičara se slaže da u ovakvoj konkurenciji Vivania može da pobedi samo Viviani i to ako napravi pogrešnu procenu i krene prerano. To se i obistinilo u 7. etapi kada je Sasha Modolo krenuo u napad sa vrha jako rano, a Viviani poleteo da ga odmah dostigne i prestigne. Bennet je sve vreme samo pratio u zavetrini i na 50m od cilja izleteo i uzeo etapu. Teško je verovati da će se Vivianiu još koji put desiti ovakva greška u proceni, ali za sad, Viviani 2, Bennet 1.

Androni/Bardiani/Triestina. OK, ovo nisu puna imena timova, ali znate na koje mislim. Uglavnom ih u ovakvim tekstovima preskaču, a mislim da je red da se pomenu pa evo – BRAVO. Na svakoj od GT trka se očekuje da „lokalni“ pro-cont timovi idu u begove i animiraju etapu, ali ova tri tima na ovoj trci ne samo što šalju vozače u beg već pokazuju ozbiljne namere da ukradu neku etapu. Mareczku iz Triestine je posao otežan zaista suverenom vožnjom Vivianija, Benneta, Modola i ostalih, ali su zato Ciccone (BRD) i Masnada (ANS) ozbiljno zapretili „velikima“ u brdima.

Momenat koji je mnogima promakao, ceo tim Willier-Triestine se okupio i pomogao Zardiniju da završi etapu nakon što je pao i polomio ključnu kost pri usponu na Etnu. Respekt.

I za kraj BOOOOM! Naravno, Mitchelton Scot ekipa, predvođena Yatesom i Chavesom. Ono kad dva vozača koji iza sebe imaju i velike pobede i podijume TOLIKO dobro voze zajedno sa celim timom da iznenade sve, to je neka vrsta podviga. Već neko vreme MTS na velike trke šalje braću Yates kao glavne pomagače Chavesu, ali je ovaj Giro doneo nešto novo – Adam se još oporavlja od povrede i nije na Giru, a igra slučaja je malo preokrenula uloge, Simon je prvi u generalnom, a Chaves je dupli šlag na torti. Obojica su osvojili po etapu i u obe pobede, onaj drugi je bio na podijumu. Yates je prvi u GC, a Chaves deli 2. i 3. mesto. Može li bolje?

Može. Celu nedelju su vozili taktički perfektno i verujem da je ceo tim sačuvao još mnogo snage za naredne etape. Vrlo mudro su prepuštali drugim ekipama da kontrolišu begove, a svoje glavne vozače školski držali duboko zaklonjene u pelotonu. I dok je Astana trošila Sančeza, MTS su povremeno na vrh pelotona slali Tufta, Heiga i Bewlya. Kreuziger, Juul Jensen i Nieve su im „nenačeti“ i mogu ih koristiti u narednoj nedelji za bilo koju vrstu taktike, od pasivnog čuvanja pozicije do napada. Došli su do savršene pozicije koju poslednjih godina pokušava Movistar sa duetom Quintana/Valverde, da imaju dva vozača u samom vrhu, mogu da jednoga šalju napred, svi ostali favoriti će morati to da prate, dok će drugi član dueta imati besplatnu vožnju do vrha i sačuvati snagu za završne udare na brdskim ciljevima. Biće jako teško razbiti ovu poziciju i osim nekih napada 1:1 ne vidim tim koji je u poziciji da ih ugrozi.

Pred nama su dve pune nedelje trkanja, na kraju ove su dve brdske etape i strašni Zonkolan. Pobednik ovog Gira sigurno neće biti poznat, ali će se verovatno iskristalisati ko sve neće pobediti.

Pozdrav iz fotelje, odoh u baštu 🙂

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *