Kristalna kugla Dauphinea 2018

Završio je Criterium du Dauphine 2018, Thomas (SKY) je pobedio u generalnom, videli smo dosta brda, nizbrdica i većinu pretendenata na GC na predstojećem #TDF2018.

Ili bar ono što su želeli da vidimo.

U svakom sportu, pa i u biciklizmu, 3 nedelje je puno vremena i niko ko želi da postigne dobar rezultat na trci koja počinje za 3 nedelje i završava za 6 nedelja, ne želi da  danas bude u top formi. Bilo bi prerano, pogrešno i uglavnom nepopravljivo.

Međutim, objektivne okolnosti i „objektivne“ okolnosti su važile za sve vozače, bez razlike. Neki su iskoristili priliku da se istaknu, a neki su odlučili da svoje adute zadrže u tajnosti.

Thomas. I ceo tim SKY. Imao sam utisak da voze drugačije nego inače. Timski. Ne zato što što moraju, već zato što žele da voze za još nekog kapitena osim Frooma. Kwiato uzeo ITT, ceo tim pobedio na TTT. Ali…

Poslednjih godina smo gledali kako im se i taktika i vozovi raspadaju kad su vozili za Portea, Thomas/Landa dvojac, Henao Gomeza, … Ok, dobijali su trke i bez Frooma, ali više na individualni kvalitet nekih vozača nego što je to izgledalo kao rezultat rada celog tima. Na ovoj trci su u jednom trenutku držali prva tri mesta u generalnom, a opet se Kwiato vraćao po Moscona, Castgroviejo vukao do pola brda, a mladi Tao vozio trku života kao podrška Thomasu. Bili su tim, a ne vojska postrojena oko jednog čoveka.

Videli smo u par navrata i „turbo mod“ Thomasa, na dugim i teškim usponima je uspevao da iz mesta razvije strašnu brzinu i drži je dosta dugo. Na poslednjoj etapi, imao sam utisak da jednostavno nije hteo da odgovori na poslednji napad Yatesa svestan da je već dobio celu trku.

I trešnjica na vrhu šlaga – Thomasova izjava da ćeon predvoditi SKY na predstojećem TDF. Za mene još uvek iznenađenje, godinama slušamo prikladno upakovane izjave svih vozača SKY u svakom intervjuu tako da ne verujem da je ovo rečeno tek tako. Videćemo uskoro.

Adam Yates. Još uvek se vraća u pun trkački ritam nakon odsustva zbog povrede, ali mislim da nam je svima pokazao – kad su zdravi, i kad su im noge OK, braća Yates imaju najbolji planinski sprint (ako se to može tako nazvati) pri kraju dugih i teških uspona. Ako smo ih prethodnih godina gledali kako sagorevaju i pucaju nakon prerano pokrenutih napada, Simon na Giru i Adam danas su nam pokazali koliko su brzi kad su dovoljno strpljivi. Žao mi je Daniela Navara, ali je Adam u imresivnom ritmu prošao pored njega na 50 m od cilja i još mu dodao 4 sekunde.

Bardet. Iako je izjavio da ima još mesta da se podigne forma, imam utisak da ne zna da kalkuliše, kad god i gde god, on vozi na 100% trenutnih mogućnosti i to smo mogli da vidimo i na ovoj trci. Do poslednjeg metra je vukao u pkušaju da otrese Yatesa i Thomasa, kao da mu od današnje etape zavisi karijera. Imao je odličnu podršku u Latouru. Za razliku od nekih drugih, borio se na svakom metru ove trke kao što će se boriti i na TDF. ali se bojim da će na najveću trku otići odmorniji oni koji su se poslednjih dana malo više čuvali.

Martin uzeo etapu, još na par etapa se borio do pred kraj pa ostajao pozadi. Alafilip uzeo etapu pa kasnije propadao kroz grupu pred kraj etape. Pello Bilbao uzeo etapu. Ympey uzeo etapu. Sve njih ćemo verovatno videti na TDF.

Nibali i Zakarin nisu izgledali dobro. Da li je u pitanju lagano podizanje forme ili su im noge „u krizi“, pokazaće naredne nedelje. I jedan i drugi su u pripremnim trkama prethodnih godina pokazivali mnogo više, nadam se da ćemo ih videti u mnogo boljem izdanju na TDF.

Bilio kako bilo, gledali smo lepe etape i odličnu borbu svakog dana ove trke. Sastavi timova za TDF se još uvek ne znaju, možemo samo da nagadjamo „ko će da kosi, a ko da vodu nosi“, ali Dauphine nam je dala nekoliko dobrih nagoveštaja.

U toku je Švajcarska, sledi i Tour de Sud, uskoro ćemo znati glavne glumce za TDF2018.

Kuckamo se.

Biciklista iz fotelje.

p.s. da pohvalim i jednu od najboljih stranica za live praćenje etapa, sa tickerom, mapom, vrlo ažurnim i brzim spiskovima begunaca,  grafikonima brzine pelotona, vremenskim uslovima ali i grafički prikazanim smerovima udara vetra na bicikliste. Lepo bi bilo da svaku trku možemo da pratimo sa ovako organizovanim podacima.

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *