Neće ih biti na #TDF2018

    Ponekad je burek iz pekare 100x slađi od mladine torte na nekom venčanju.

I poljski cvet zamiriše lepše od najlepše ruže.

Ali Tour de France je Tour de France. Jedan i jedini.

I zato je žal za propuštenim pelotonom po julskim drumovima Francuske verovatno najveći i najteži.

Godinama u nazad, neka imena gledamo na Turu a za neka se ponadamo da će se zbog odličnih vožnji tokom prvih 6 meseci sezone naći među odabranima. Ali mesta ima samo za njih 8 u svakom timu (od ove godine, broj je smanjen za jednog) i za neke nama poznate i priznate vozače, na ovom Turu nije bilo mesta. Verovatno niko neće ovih dana pisati o njima. Osim ovde.

Viviani (QS)

14 pobeda ove sezone, osvojen Dubai tur, odlično izdanje na Giru i osvojena Zelena majca (4 ukupno ove sezone) i osvojen šampionat Italije, nisu bili dovoljni da ubede čelnike QS da na TDF povedu Viviania, odlučili su se za Gaviriu. Sa podrškom tima kakav QS šalje na TDF, verujem da bi Vivini uzeo pobeda koliko i Fernando, a uz to je i bolji na brdu od kolumbijca pa bi mogao da konkretnije napadne Zelenu majcu. Ipak, TDF će proći bez njega. Otišao je iz SKY da bi vozio veće i značajnije trke i toga u QS svakako ima, ali ne i ovaj TDF. Možda ćemo ga videti na Vuelti, pa ko zna, ako i tamo bude vozio kao na Giru, možda na kraju i za njega i za QS ispadne bolje nego da je išao na Tur.

 

Kiryenka (SKY)

Dugo godina prva lokomotiva SKY voza po ravnici i nižim brdima, bivši svetski šampion u ITT i aktuelni šampion Belorusije u ovoj disciplini. Provereni i dokazani radnik ipak ove godine neće videti TDF. SKY ima ogromnu „klupu“ u kojoj je sve više mladih brđana i univerzalaca i Vasilovih 37 godina nije izdržalo ovu konkurenciju. SKY će po prvi put imati najmlađeg vozača (Bernal) i izgleda da se polako oprašta od veterana Kiryenke, Kneesa i Lopeza.

Mohorič (BAH)

Sazreva lepo i polako. Ove sezone mu je sve više jednocifrenih oznaka u plasmanima etapa i trka, postao je aktuelni šampion Slovenije, uzeo jednu etapu na Giru i već postao prepoznatljiv po svojim begovima i karakterističnoj vožnji na spustu. Atraktivan. Možda je dobro što ga Bahrein-Merida čuva da ne pregori, voziće na manjoj i kraćoj trci oko Austrije, ali ipak, nekako mi je žao što ga nećemo videti na Turu. Jer, verujem da bi bila atrakcija videti ga kako sa Nibalijem i Saganom beži pelotonu niz neku sumanutu nizbrdicu 🙂

 

Bouhanni (COF)

Izgleda da više nema ljubavi između njega i Cofidisa. Promenom menadžmenta ekipe, uskraćene su mu mnoge beneficije i luksuzi koje je do skora imao (npr. do skora je svaku njegovu trku morao da prati i njegov otac, naravno, o trošku ekipe). Da je doneo bar 2x više pobeda nego što jeste, pa da mu se i progleda kroz prste, ali i pobede su izostale. Vrhunac su bile neke trke gde je na ciljnoj liniji za glavnog konkurenta imao Laporta, svog timskog kolegu. I bez obzira na to što su kiselo pričali kako to nema veze ko je pobeio, vozili su za isti tim, tako nešto se ne radi i već je pre više od mesec dana moglo da se nasluti koga će COF voditi na TDF. Verujem da ćemo naredne sezone Bouhannia gledati u nekom drugom timu.

Cummings (DDD) i Rui Costa (UAE)

Izostankom ove dvojice, mesto specijaliste za kasne begove u brdima će možda preuzeti mladi Calmejane podržan veteranom Chavanelom. Cummings je i sam pretpostavio da će se ovo desiti jer je pre više od mesec dana govorio da mu forma nije dobra i da nije siguran za svoje mesto na TDF. Izostanak Rui Coste pomalo iznenadjuje, mada, sve je manje plasmana u top 10 na etapama trka na kojima je učestvovao. 31 godina je vreme pune zrelosti jednog vozača i ne verujem da mu se karijera bliži kraju. Možda ga uz bolju formu i zdravlje vidimo na Vuelti.

 

Pantano (TFS)

Ako ste dovedeni u tim da budete glavn pomoćnik koji će vremenom dobijati prilike da bude kapiten, a ne izborite mesto u timu za najveću trku sezone, onda vam forma stvarno nije u redu. Dok je vozio za IAM, pokazao je veliki talenat, pobeđivao etape, sijao. Prelaskom u Trek, sve više sivi i bledi i više nije „onaj“. Ako se uskoro ne trgne, postaće samo još jeddan od kolumbijaca koji voze bicikl. A i Trek bi mogao da se malo trgne i posle odlaska Contadora, dovede par dobrih vozača za podršku Mollemi a Styivenu najzad da da bude lider.

Kelderman (SUN)

#onokad te neće 🙁 Zgusnut raspored trka i trke za nacionalne šampionate smeštene na samo nedelju dana od Tura su koštali Keldermana ovog TDF2018. Tek se oporavio od preloma ključne kosti u martu i vratio u punu formu, kad je na trci za šampionat Holandije pao i iskrivio pločicu koja mu fiksira ključnu kost. Epilog – opet operacija, opet pauza 🙁 I kao pred prošlogodišnji Giro, Domulan ostaje bez desne ruke u napadu na GC.

 

Coquard (Vital concept)

#onokad te neće 2.0

Nezadovoljan statusom u Direct energie, pred ovu sezonu je otišao u pro-cont tim Vital concept (mislim da se nadao da će sa Barguillom činiti okosnicu nove postavke Fortunea, ali je toj ekipi to bilo preskupo i odlučili su se samo za Barguilla) u nadi da će dobiti pozivnicu za TDF. Ali, ništa od toga. 3 pobede i još nekoliko podijuma nisu loš rezultat za sprintera pro-cont tima, ali su se ovde pitale tate iz TDF i bombonu dale nekom drugom, tako da i ovog vrlo srčanog i dobrog sprintera koji zna da napadne i na manjim brdima, ove godine nećemo gledati na TDF.

Van Aert (Verandas Williams)

Iako je uveliko poznat u ciklo krosu (višestruki svetski šampion) i vozi drumske trke od 2013, ove godine je skrenuo pažnju na sebe na drumskim trkama fantastičnom vožnjom na Strade Bianche i kasnije na Paris Ribeux. Verovatno će biti jedno od najvećih i najplaćenijih imena u transferima na kraju 2019,  fantastičan talenat i snaga. Svakako jedna od novih zvezda koje su sjale ovog proleća, ali je ipak deo tima koji nije dovoljno zanimljiv čelnicima TDF, pa ćemo ga gledati na Trci oko Austrije.

 

Hansen (LTS)

Trešnja na vrhu torte. Nakon 20 uzastopnih nastupa na GT trkama, Adam Hansen će dobar deo TDF odgledati u svom domu na padinama Tatri u Češkoj. Ok, biće ga na Turu oko Austrije i kako sam kaže, još nije vozio svoju poslednju GT trku, ali nekako je postala tradicija da ga vidimo kako nam maše sa još-jedna-poslednja-etapa na nekoj GT trci. Sigurno će i ovaj TDF doneti neke nove heroje, ali će Adam svakako faliti. Odmori se, care 🙂

 

I tako. Fotelja, grickalice i hladni napici spremni. Poslovno-prijateljsko-rodbinske obaveze usklađene sa terminima prenosa. Knjiga trke skinuta sa neta.

Neka počne.

p.s. među mnogim mestima na netu gde možete pogledati start listu za TDF, jedno je i ovde. Zvaničnu knjigu trke možete skinuti ovde (191 mb).

 

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *