Neće videti Jelisejska polja na TDF 2018

Sutra će biti drugi dan odmora na #TDF2018, neke stvari su mnogo jasnije (Sagan je milsim i teoretski obezbedio Zelenu majcu), vodi se i dalje bitka za tačkastu i belu, a svi čekamo Pirineje da vidimo da li je Žuta majca Geranta Thomasa samo farsa i mazanje očiju konkurenciji ili ćemo u Pirinejima gledati nešto do sad nezamislivo, rat unutar SKY i borbu sa Froomom.

Za neka iznenađenja, razočarenja i analize je jutro pametnije od večeri, pa je bolje sačekati da ceo TDF završi. Ali, za neke vozače i dobrim delom za njihove timove, ovaj TDF je već završen. Nisu više u trci.

Procentualno, ovo verovatno neće biti TDF sa najvećim brojem odustajanja, ali brzina kojom su neki vozači otpadali i njihova imena, sigurno ostavljaju jak utisak na sve koji prate ovu trku.

Zamislite kakav bi se tim od 8 članova mogao sklopiti od ovih imena! Dva tima. Šteta, velika šteta.

Ali, kad se pogledaju razlozi za odustajanje? Ako se izuzmu bolesti (nepredvidive i uvek zadese po nekoga na bilo kojoj trci), padovi i posledice padova (takođe deo svake trke, osim pada Portea koji je baš, baš čudan jer se desio na sedmom km etape, po ravnom, suvom i sunčanom drumu), pola odustajanjaja posledica su „rampe“ i premora.

Ok, da vidimo da li smo gledali istu trku. Prvih 8 etapa skoro ravno, sa besmislenim kvarovima i padovima glavnih favorita za GC i neočekivanim vremenskim zaostacima nakon etapa gde uglavnom najveći deo pelotona  (i kao po pravilu SVI pretendenti na GC) stigne u paketu, tj., dobije isto vreme kao i pobednik etape. Pa je došla 9. etapa, nazvana „Rube“, jer su vozači morali da pređu 21 km po deonicama koje su deo legendarne Paris-Roubaix trke. Da podsetim, na pravom Rubeu, vozi se oko 50 km takvih deonica. Na TDF je voženo 21 km.

Neko nije rođen za klasike, neko nikad nije ni vozio kocku, ali kao da su vozili po minskom polju a ne po kocki. Neki nisu ni došli do prve deonice pod kockom, a već su pali i otpali (Porte, Rojas). Bilo je preko 20 padova u toku prenosa, a verovatno još bar toliko koje nije uhvatila kamera. Da li mi se čini ili je to ipak previše? O proizvođačima guma da i ne pričamo, Bardet je zvanično 3 puta bušio gumu, mada bih se mogao zakleti da smo ga bar 5 puta videli kako stoji pored puta.

Neki su nakon par dana napuštali TDF zbog posledica pada na 9. etapi. Razne posledice padova.

I onda dođu 3 vezane brdske etape i sve se raspadne do kraja. Neko deprimiran izostankom pobeda, neko zadovoljan već učinjenim, ali u 3 dana smo ostali bez 7 jakih sprinterskih imena. Kada je prošle godine Demare otpao na rampi, za sobom je povukao još 3 svoja vozača. Ove godine Cavendish je odvukao na odmor samo Renshaw-a. Zabel se do poslednjeg sekunda borio da ostane s prave strane rampe ali je omašio za par sekundi. Sudije su mu progledale kroz prste jer je imao kvar na biciklu tokom jurenja rampe, ali mu ni to  nije pomoglo, odustao je sutradan. Kittel, Gaviria, Greipel, Groenenvegen,… mnogo je to. Mnogo.

Vrhunac je bio kaiš foto-aparata koji je zakačio Nibalijev guvernal. Rezultat, pad na leđa i prelom 10. grudnog pršljena. Čak i sa takvom povredom, Nibeli je uspeo da u poslednjih 5 km do brdskog cilja, smanji zaostatak za vodećima za više od 30 sekundi. Ako ovo nije za najveći mogući respekt, ne znam šta je. Na žalost, već isto veče je skener potvrdio prirodu povrede i ostali smo bez još jednog velikog imena u trci.

Uz najveće poštovanje prethodnih rezultata, odricanja, treninga, gladovanja, snova i svega drugog što čini biciklizam, ali odustati zbog premora na pola trke mi se čini malo previše? Celu godinu se spremaš za ovu trku, sve podrediš njoj, formu, kilažu, taktiku i odustaneš na pola trke? Za 3 nedelje bilo kog napora, neko ko se ozbiljno sprema ne „padne“ posle 10 dana. Adam Hansen je na Giro uleteo na 7 dana pre trke, jer je Lars Bak pao na treningu i slomio se, pa je opet izgurao sve 3 nedelje. Očigledno, nije svako Adam.

Koji god da su razlozi, imam utisak da su mnogi olako „pustili“ i zato mi je dosadašnja slika ovog TDF još sivlja. Ima (nadam se da će ih biti još) i lepih, svetlih trenutaka, nekih poteza za pamćenje i velikih pobeda, ali mi je mnogo više tih nekih ponekad neprimetnih fleka koje kvare sliku.

Evo, može još gore. Upravo objaviše da je Gianni Moscon (SKY) izbačen sa trke zbog udaranja vozača Fortunea 🙁

To je to, treba mi dan odmora.

Kuckamo se iz fotelje. Od utorka u Pirinejima.

4 Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *