Ti amo 102, 2. deo, brdaši

Još malo, još malo,…

Danas malo kuckam o brdašima koji na Giro (pa i na većinu ostalih trka) dolaze kao kapiteni, prvi vozači svojih ekipa i oni od kojih se uvek nešto očekuje. Možete da budete sasvim pristojan sprinter i da odete na veliku trku sa još 10 drugih i ne osvojite ništa i niko Vam to neće prebaciti. Ali ako ste brdaš, od Vas se očekuje mnogo više, bar top 5 u generalnom i neka etapa. Minimum.

E ovo prvo, tih Top 5, mnogi neće videti na kraju ovog Gira, a etape, možda. I to samo neki od njih.

Majka. Verujem da odavno na njega niko ne računa kao na nekog ko može da juriša na GC. Čak i kad mu ide odlično i kad je u top formi, hronometar mu je ispod proseka i tu gubi previše vremena. U ovoj postavi Bore, mislim da Fromolo ima veće šanse da uzme etapu nego Majka, ali je pitanje sa kakvim naređenjima će izlaziti na stazu. Majka je sigurno prva violina ovog sastava, ali sumnjam da će uzeti nešto. Plasman u Top 10 na kraju Gira bi bio uspeh za njega.

Molema. Voleo bih da uzme etapu. Zna da se penje, ali zna i da nagazi po ravnici i ode u neki kasni beg po blago valovitom terenu. Sigurno nije za GC, i jedna etapa bi bila sasvim OK i za njega i za ekipu Treka. Ako Molema zakaže, tu je Branbilla, odličan timski vozač ali zna da iskoristi priliku u brdima. Skandal u najavi sa Pantanom, može da bude dodatni podsticaj za ostatak ekipe. Ne bi me iznenadilo da obojica uzmu po jednu etapu.

Ulissi. Uvek naoštren za sve što se vozi po Italiji. Jedino na Giru ima pobede na GT trkama (6 do sad), pa ne bi bilo iznenađenje da i ovde ukrade jednu. Ide bez obaveza da štiti Gaviriu u sprintu, tako da će imati dosta slobode da se u brdima drži vodeće grupe i eventualno pobegne pred kraj etape.

Zakarin. Moram da ga pomenem s nadom da je vratio bar deo onog Zakarina koji je ostao u potoku na 19. etapi Gira 2016. Nakon toga je osvojio jednu etapu na TDF i … nestao. Veliki talenat, veliki vozač, ali bi sa 29 godina već morao da dokaže da mu je mesto u vrhu. Verujem da će dati sve od sebe da uzme jednu etapu (o GC sigurno i ne sanja), ali nisam siguran koliko će samo jaka volja biti dovoljna.

Sivakov i Tao. Na Trci oko Alpa su zablistali, uzeli etape i GC i uz pomoć Frooma izluđivali Nibalija koji nije mogao da im pobegne i da ih se otrese. Verovatno ne razmišljaju mnogo o GC (ako sam dobro pročitao, ovaj sastav INEOS tima je najmladji sastav u istoriji Gira). Imaće odličnu oodršku u radilici Dunbaru koji je fantastično vozio Yorkshire. Nemaju ni straha ni kompleksa, pa što ne bi uzeli i više od jedne etape?

Svi ostali. Primetno je da na ovom Giru neće biti „punchera“, vozača koji idu i na brda i u sprinteve, Sagan, GVA, Alafilip, Matthews, Kristoff,… svi će ići na TDF, tako da će na Giru biti dosta prostora za do sad neviđene junake koji će probati da se ušunjaju u istoriju ove trke. Nisu sve etape za sprintere i nisu sve etape po visokim brdima. Za taj prostor između, otimaće se većina italijanskih vozača, jer nigde nije lepše pobediti nego kod kuće.

Aj sad, odoh da ugrabim još malo vremena za još neki rad dok ne počne Giro.

Vi koji imate tu nesreću da u previše slobodnog vremena vozite bicikl, čuvajte se. Ja odoh u baštu.

Kuckamo se

Biciklista iz fotelje.

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *