Bik dolazi, nema toreadora?

Za par dana počinje Vuelta 2019, poslednja i po mnogima najlepša GT trka u sezoni. Na žalost, izgleda da je pojedini vozači doživljavaju ili kao trening ili kao smetnju pred Svetsko prvenstvo, a timovi počinju da šalju rezerviste iz C postave. Po eminentnom sajtu PCS ovo je jedna od najslabijih startnih lista u poslednjih 10 godina. Možda i najslabija (danas odustao i Carapaz).

Prejaki prolećni klasici, zatim Giro u koji skoro glavačke ulete i oni koji su spremni i oni koji nisu, pa TDF , najveći i najvažniji (na koji dođu da se „vade“ i oni koji su uprskali Giro), kriza koja je svela rostere na mnogo manje od dozvoljena 32 imena (samo siromašni AG2R i FDJ imaju maksimalni broj vozača, UAE 31 i EF 30, a svi ostali od 25-29) i na kraju Svetsko koje donosi dres olimpijskih boja – za Vueltu ne ostave ni mrvice. I zato kad pogledate startnu listu pred Vueltu2019, za 2 minuta vidite glavne favorite, treba Vam još 2 minuta da iskopate ponekog sprintera i to je to. Uz najiskrenije poštovanje prema svakom ko stigne do vrelih drumova Španije, ova Vuelta mi još pre početka izgleda „tanko“.

Čak je i „hoćemo sve sad odmah i momentalno“ INEOS poslao ekipu koja će možda uzeti jednu etapu. Već sam pominjao Geoghegan Taoa kao jedno od odličnih mladih imena koje dolaze, ali da li ga možete videti kao pobednika Ni ja. Verni Wout Poels je dočekao da bar iz drugog plana bude prvi čovek ekipe  na jednoj velikoj trci, ali ove godine, on ne vozi ni 80% kako je vozio prethodnih sezona i ne vidim ga kao ozbiljnog kandidata za GC. Ostatak ekipe (Elizonde otpao, DeLa Cruz ga menja), su pristojni brdaši, radnici, navikli da vuku za Frooma, Thomasa i sad Bernala, ali među njima nema nekog ko bi iskočio. Trebalo je povesti mladog Sosu i dati mu odrešene ruke. Možda ne bi napravio neki rezultat, ali bi bilo zabavno za sve.

Movistar je ostao u poslednji čas bez Carapaza i ostaje Quintana za GC i Valverde za etape. Nije malo al nije ni garancija da će uraditi nešto više. Quintana vozi ladnoladnoladnoladnotoploladnoladno celu sezonu, već je otišao iz tima i ko zna koliko je spreman i željan da ugrabi ovu Vueltu. Etapu da, ali bez podrške tima (a na TDF smo videli da on vozi uglavnom sam), osvojiti tronedeljnu trku je ogroman posao koji traži i dosta sreće. Ne verujem.

TJV. Da su ovakav tim poslali na Giro, verujem da bi Rogla uzeo onaj spiralni pehar. U ovom izdanju Vuelte ima najvećeg konkurenta u Supermenu Lopezu koji dolazi sa takodje odličnim timom. Tri nedelje je mnogo vremena i mnogo kilometara da pukne guma gde ne treba, da se padne, da se bude na pogrešnom mestu kad dune vetar,.. ali ako sve prođe bez većih priblema i Krujsvik se posveti timu i Rogli, a ne besmislenim napadima i ispadanjima Roglič mi je glavni kandidat za pobedu.

Astana sa Lopezom – Malo sam iznenađen da nema Lucenka koji cele godine vozi na visokom nivou i napadački (preoteo Barguillu Arktičku trku u poslednjih 100 m), ali ostala imena – Astana nema bolje. Jak tim, sa Fuglsangom koji (bar po izjavama) ide isključivo da pomogne Lopezu, sa puno napadačkih opcija, LL Sanches, braća Izzagire, Fraile,… ova ekipa će vrh pelotona obojit nebo plavom bojom i celu trku ćemo gledati plave osice kako izleću napred.

MTS sa Chavesom. Meni jedan od najdražih vozača, posle duge bolesti se vratio na Giru ali da li ima snage za GC? Ne verujem. Verujem da će probati kao i većina potajnih favorita da se drži visoko u plasmanu sa malim zaostatkom do poslednje nedelje i da onda proba da nekim ubitačnim napadom na nekom teškom brdu preotme trku. Ali to će biti plan i Arua, Urana, Majke,… Teško. Više će šanse imati da s Mezgecom uzmu neku etapu.

Lovci na etape: Boasson Hagen, Eg, Formolo, Padun, LL Sanches, Navaro, Kelderman,… svi mogu a i ne moraju da uzmu neku etapu. Biće tu dosta manje poznatih imena iz pro-cont timova i biće dosta gužve  napred, ko bude probao da iz bega pobedi, moraće da jako potegne već na 35-40 km od cilja.

Platforma de Gredos, polsednji uspon na ovoj Vuelti.

Sprinteri: Gaviria u nepoznatoj formi i Bennett, jak ko zemlja, na izlasku iz Bore ali još nepotpisan za QS (možda ga testiraju na Vuelti), mladi Jacobsen iz QS, Waltsheider iz Sunweba, Luka Mezgec u životnoj formi i Degenkolb koji možda neće pobediti ni jednom, ali će se sa nekim svađati u svakoj etapi. Briga ga, potpisao za Lotto.

Beg = DeGent.

Da se razumemo, manjak velikih imena ne znači da ćemo gledati ringišpil 3 nedelje. Biće tu svega što krasi jednu GT trku, dobro i loše, veselo i tužno. I odgledaću svaki minut i navijati za nekog potpuno nepoznatog sa velikim srcem i zrnom hrabrosti u oku. Uživaću. Ko zna, možda ovo bude najbolja i najdramatičnija trka sezone. Decenije. Niko ne može da zna.

Jer Vuelta je Vuelta, pa makar i bez glavnih toreadora.

Kuckamo se, pozzz.

 

p.s. ostavite neki komentar, vaše prognoze?

p.s.s. i da trku posluži vreme, ovih dana su velike poplave u Mursiji i Alikanteu a na vrhovima Pirineja već promiče sneg.

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *