Laki koraci Quick Stepa

Znam, nema logike. U jeku je #Vuelta2019, ulazimo u poslenju, odlučujuću nedelju (za koju mislim da neće mnogo toga odlučiti, ali o tome u nekom drugom tekstu), po ceo dan ne izbivam iz bašte i semenki, čeka me još 100 poslova, a ja pišem o nečemu što nema veze ni sam čim. Šta ću, nisam u vinklu i tu nema pomoći.

Elem, zamisli da ti za neki Giro, TDF, Vueltu,… daju ovakav im:

sigurno bi računao na bar 3-4 etape i možda mesto na podijumu? Svako bi.

A zamisli sad, da ti daju ovakav tim:

neka majca na par dana, moooooožda slučajno jedna etapa. Dva neuporediva spiska, jel da?

Na prvom je „ekipa“ koja je napustila Qick Step (Floors) na kraju 2017. Na drugom su neki stari i neki novi vozači QS za 2020. Naravno, uz ova imena će biti i Alafilip i Evenpoel i još mnogi iz „stare postave“, ali ono što mi pada u oči poslednjih par godina je sledeće – valjda ni iz jednog drugog tima ne ode na kraju sezone toliko dobrih, jakih vozača kao iz QS. Pa i pored toga, svake naredne sezone budu u prva dva tima sa najviše pobeda (do danas, već imaju 59 pobeda).

I ove sezone će im otći nekoliko vanserijskih vozača, preporodjeni Gilbert, Viviani koji vozi sezonu života i supertalentovani Enric Mas. Iako se već par meseci priča da im dolazi Bennett kao zamena za Vivivania, ništa još nije potpisano i sve se češće čuje da će možda u 2020 QS ići sa mladim ali već proverenim sprinterima, Hodegom i Jacobsenom i da im Bennett ne treba. Samo da podsetim, Sam Bennett je jedan od Top 5 spritera današnjice!

Pogledajte samo deo spiska onih koji su otišli iz QS u poslednjih 5 sezona:

Ako odbacimo Bonnena, Chavanela  i Vakoča koji su otišli u penziju, tim sastavljen od ovih vozača bi pucao na pobedu na svakoj trci gde se pojave. Svakoj.

Da začinimo na kraju – koliko puta ste čuli poslednjih godina da neko bude u SKY super, a skoro da nestane kad ode iz SKY? E sad, pogledajte spisak iznad i u pretodnoj rečenici zamenite SKY sa QS. Za koliko ovih imena sa ovog spiska biste rekli da su nastavili da voze odlično i nakon odlaska iz QS? Toni Martin više nije nikakva pretnja na hronometrima, realno. Dan Martin, iako beskrajno borben i svima simpatičan, koliko je čega osvojio? Kittel se povukao, Terpstra ispovređivao, Gaviria nestao, Cavendish se otima da ne ode u penziju,… DeGent se i dalje zabavlja u begovima, Brambilla i De la Cruz samo senke. Trentin je nastavio znažno, Kwiato i Poels takođe (osim što je Poels razočarenje ove Vuelte), Bauer je i dalje jak timski vozač, a za Gilberta i Viviania ćemo videti tek naredne godine.

I dok za nekim psom vičemo „Vuk, vuk, to je vuk!“, neko nam iza leđa pustoši kokošinjac. Lakog i brzog koraka 🙂

Eto, jednom da i ja napišem nešto kratko. Aj sad, da odgledamo ovu Vueltu do kraja 🙂

Pozdrav iz bašte.

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *