Drugačiji Dofine 2020

Mudrost iz fotelje 1: Ne možeš slagati nekog da nisi jak. Ako si svakog dana napred, osvajaš etape i ostavljaš sve protivnike daleko iza sebe, jak si. Svi to vide. Gledali smo Dofine 2020 koji je do poslednje etape bio šou jedne ekipe. Na kraju je nedostajala samo trešnjica na torti, pobeda u generalnom plasmanu ali je izostala zbog odustajanje Rogle sa poslednje etape. Na 4. etapi je pao, 5. nije ni započeo. Nenadanu priliku da se uzme trka već viđena u vitrini Jumbo Visme, iskoristio je Martinez (EF) ispred Pinoa i Martina (COF).

Bez obzira na izostanak pobede u GC, internet je pun hvalospeva na račun Jumbo Visme i već neprikrivenog likovanja što će INEOS popiti bananu na TDF. Gesink, Kuss, Krujsvik, Martin,… svi su se nesebično stavili u službu Rogle i pobede. Domulan je bio uvek tu negde, blizu, spreman da iskoči ako negde zariba. Rogla superioran na svakom brdskom finišu, nedodirljiv.

Nestvarno izdanje Jumbo Visme. Neverovatno.

I dok se već spremamo da 3 nedelje TDF gledamo žuto–crni voz (koji je mnogo lepši i drugačiji od crnog/plavog/ljubičastog, jel da?) nešto mi ne da mira da se prepustim čekanju na početak TDF i uživanju u trkama koje će se vrteti pre tog velikog dana.

Mudrost iz fotelje 2: Možeš slagati nekog da nisi jak. To što ti vozači posustaju, jedva se vuku po drumu, što se dovodi u pitanje i njihov međusobni odnos, hijerarhija, predanost,… sve to može da bude tačno. 100%.

Ali, sve može da bude i prašina, dimna zavesa, odlična predstava koja će konkurentima napuniti uši vodom i učiniti da polete visoko. I možda oprlje krila na prejakom i prevremenom Suncu? Odgledao sam skoro svaki minut prenosa, svih 5 dana. I l’Ain pre toga. I ne mogu da progutam takav prikazani RASPAD INEOS-a. Jednostavno, nema mi logike. Isti ti ljudi koji su harali prethodne sezone, sad jedva završavaju etape? Froome koji pomaže Bernalu tako što se u 7 etapa samo JEDNOM pojavljuje na vrhu i vuče kad i koliko treba. I koji pušta na 10+ km pre brdskog cilja? Ili Thomas koji preuzme vrh i odustane posle nepunih 500 m? Njih dvojica imaju 5 osvojenih TDF u poslednjih 6 godina, alo? Svi su se kao nešto muvali ali su najviše vukli Van Barle i Castroviejo. Kwiato u jednoj etapi. I to je to. Osim jedne etape, s Bernalom nije ušao niko u poslednja 3 km (Sivakov). Svi bi odustajali, propadali kroz grupu, jedva okretali pedale i ostavljali Bernala da se sam izbori za neki plasman.

Nazovite kako hoćete, ali ja nekako tu sliku ne mogu da prihvatim. Dešava se da neko od vozača „pukne“, jednostavno mu tih dana ne ide i to je deo svakog sporta. Ali ceo tim? E to, ne verujem. Možda potpuno grešim, možda je TJV stvarno danas za klasu bolji i jači tim od INEOS, videćemo za par nedelja na Jelisejskim poljima. Pre toga, možda ću poverovati u ovaj scenario ako se obistine prognoze nekih portala da Froomu uopšte nije garantovano mesto u timu i da neće ni videti TDF. Ako je po formi i prikazanom, ni za Thomasa ne bi trebalo da bude mesta?

Mudrost iz fotelje 3: To što si najstariji (kao npr. potpisnik ovog teksta), ne znači da si i najpametniji. A i to što si najmlađi (npr. Bernal) ne znači da si glup. Samo teoretišem kroz tastaturu: 3 dana Dofinea Bernal gleda kako Thomas i Froome motaju svoje planirane W i bez pardona ga ostavljaju da se sam bori protiv Rogle i njegovih jakih pomoćnika. Treba tako da provede 5 dana, da da sve od sebe, da napada i sprinta na brdskim ciljevima i potroši brdo snage. Za to vreme, T&F uredno sprovode svoje prirpeme, podižu formu po strogo planiranoj liniji i kad dođe TDF, spremni, sveži i naoštreni, prvo oduvaju Bernala na prvom brdu. Da li Vam zvuči nemoguće? Ni meni. I zato Bernal proglašava da ga bole leđa i ćao, ode na masažu i relaksaciju. Da li se njegovim odlaskom išta promenilo u pristupu T&F? Ne. Samo je Sivakov dobio slobodu da napadne 5. etapu, ostatak tima nismo ni videli.

A možda se ništa od ovoga nije desilo. T&F će učiniti sve što je u njihovoj moći da pomognu Bernalu na TDF. Ja sam samo jedan zli deda iz fotelje.

Mudrosti iz fotelje 4, tačnije fun fact: Dofine nema veze sa TDF. Barem ne na način kakav se provlači poslednjih dana, skoro pa da je pobeda na Dofineu „garancija“ podijuma na TDF.

Ko je osvojio TDF 2017? Froome. A Dofine – Fuglsang. Ako nađete snimak poslednje etape iz 2017, videćete Portea koji bezuspešno pokušava da spasi trku i animira ostale da krenu za Jakobom. Kontador samo odmahuje rukom a Froome se rastavlja od života.

Ko je osvojio TDF prošle godine? Bernal. A Dofine? Opet Jakob Fuglsang. Na TDF se razbio i nije ni završio trku.

Dofine je strašna, teška trka, ali uglavnom služi da se izbistri još po koji član tima za TDF, da se prelomi da li je neko dovoljno jak ili ne. Trka predivna za gledanje, prepuna divnih vrhova i još strašnijih pljuskova. Ali, nije TDF. Nije 3 nedelje napada svih vrsta, vetrova u ravnicama, pehova na uskim delovima i pucanja na usponima. Uživao sam u svakom sekundu Dofinea. Uživaću i u TDF. I neka pobedi ko bude najbolji, najjači, najpametniji, najsrećniji,…

Samo nemojte misliti da smo na Dofineu videli sve što treba.

Pozdrav iz fotelje 🙂

4 Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *