Oštri rezovi i zabava u najavi

Jutros SMS, piše Pavle: „štakažešštakažešštakažeš…. već pišeš tekst?“

?

Ono, što jes’, jes’, stvarno sam pisao tekst neki, bilo takvo jutro, slinavo, kilavo, oće/neće kiša, mokro u bašti, pa rekoh aj da napišem par redova. Ali mi nije palo na pamet da pišem o OVOME (sad zvučim ko click–bite naslov u petparačkoj štampi, jel da?). Jednostavno, nisam ni znao da je INEOS objavio svoj finalni spisak za TDF. A nema par dana da sam ih isprozivao posle Dofinea. OK, fala za info, daj sad da napišem par reči:

Sve ono što smo videli na Dofineu stoji, neverovatno loše izdanje Thomasa i Frooma samo 2 nedelje pre TDF je neobjašnjivo. Preslabo, mlako, bez nekog žara. Froome je u jednoj etapi čak i nešto radio napred, ali Thomas ne. Skoro pa sramno sklanjanje sa vrha pelotona nakon samo par stotina metara jednostavno ne liči na njega. Neko danas na twitteru lepo reče: videlo se da neće da radi za Bernala„. I saglasan sam sa tim, drugo objašnjenje nemam. Jer, brojevi ne lažu. A ako su pravi brojevi tako loši, takvim vozačima ne daješ da vode ekipu na sledeća dva GT, Giro i Vueltu.

Jer Sir B je tako podelio karte, Bernalu TDF, Thomasu Giro, Froomeu Vuelta. Što se mene tiče, potez najvećeg taktičara i proverenog psihologa (čovek je diplomirao Sportske nauke i Psihologiju, ali diplomirao stvarno, nije kupio diplome). Šta su ovim potezom dobili?

Šta god radili ili ne radili, uvek su bili u centru pažnje, ali dobrog marketinga nikad dosta, tako da im ova kratka saga samo donosi još veću medijsku pažnju. Verovatno i njihov vlasnik Sir Ratcliffe zadovoljno trlja ruke, hoće da maksimalno progura svoj projekat GRENADIR (terensko vozilo, sudio se oko izgleda vozila sa Land Roverom), pa će i ceo tim da promeni ime u Grenadir (na svim vidljivim mestima na dresovima i opremi). Ali, marketing na stranu, dobili su najširi i najjači mogući front da napadnu sva tri GT.

Skinuli su ogroman teret sa leđa Bernala. Više ne mora da razmišlja o tome da li će ga neko na nekom brdu izdati ili napasti. Može da 100% veruje u ekipu koja će voziti ispred njega. A ako iz bilo kojeg razloga zakaže, Carapaz i Sivakov su više nego spremni da uskoče. A Amador, Kwiato, Castroviejo i Rowe donose neophodno iskustvo, smirenost i znanje potrebno da se u pravom tempu izguraju 3 nedelje.

Još u januaru se pričalo da bi Thomasu bilo pametnije da se odmah fokusira na Giro ili Vueltu. Ta bolest, ta pošast „TDF ili ništa“ izjeda mnoge, pa izgleda i njega. Osvojio je jedan TDF vozeći savršene, bezgrešne 3 nedelje sa Froomom iza sebe i osvojio ga kristalno jasno i bistro. Pa šta ako ne uzme još jedan? Neće slaviti ako uzme Giro? Daj bre. INEOS ima jako „dugu klupu“, pa iako je rano razmišljati ko će ga sve pratiti u Italiji (postoji neki preliminarni spisak, ali verujem da će se menjati), sigurno je da će imati vrlo jaku ekipu na okupu. Jaču nego mnogi koji su se mnogo ranije opredelili za Giro.

Froome može da bude srećan što se bar donekle vratio u sedlo. Nakon onakvog pada prošle godine, dugog oporavka i nagomilanih povreda (sam kaže da nema posledice, ali mu ne verujem, pitajte moj levi lakat, kuk i koleno), već je potpisao za ISN, vozi ispod svog proseka, a opet mu se daje prilika da vodi tim na Vuelti. Najverovatnije, ništa od njegovog petog TDF; ali ni Vuelta 2.0 ne zvuči loše, neki bi dušu dali da mogu da osvoje bar jednu etapu na toj trci.

Sve to lepo imate rečeno u prikladnim video prilozima koje je objavio INEOS (obratite pažnju na znak na majcama).

Sir B.

Bernal, Thomas i Froome

ali, tu nije kraj.

Na stranu sve, profesionalizam, sport, međuljudski odnosi,… ali ko sad može da predvidi kako će sarađivati Thomas i Carapaz? Jer, Carapazu je „obećan“ Giro i do juče se nije ni pominjao kao deo ekipe za TDF. Znači, umesto da sam predvodi ekipu koja će napasti Giro, prvo će 3 nedelje morati da zapne da pomogne Bernalu protiv ljutih osa iz JV. A onda ima samo nedelju dana da se odmori za Giro, gde ga pored svih protivnika čeka i Thomas koji verovatno misli kako mu je šansa za TDF oteta i „uvaljen“ Giro. Ko će kome i da li će uopšte pomagati?

A pazi sad, Froome i Rohan. Denis već neko vreme prolazi kroz „transformaciju“ iz hronometraša u brdaša i još prošle godine je vozio vrlo zapažene etape po najtežim brdima (bio drugi u GC u Švajcarskoj). Proletos bio perfektan na virtualnim trkama i pokazao da je ozbiljno radio na trenažeru dok se nije moglo napolje. Ni izdaleka se ne zna sastav INEOSa za Vueltu, ali me ne bi čudilo da je Rohan prvobitno planiran za kapitena. I sad mu dolazi Froome. Možete da zamislite Rohana kako vuče na vrhu pelotona dok daleko iz njega Froome samo merka svoj ciklokompjuter? Ni ja.

Kakva Presenta, ovo će biti haos u ludilu nemoguće sezone. I ne bi me začudilo da „raspali INEOS“ uzme sva tri GT. Duga klupa, iskustvo, master mind Sir B (i njegova sposobnost da pomiri nepomirivo) i talas novih, svežih i drskih vozača koji ne fermaju autoritete, obećavaju ako ništa drugo bar tešku rovovsku bitku INEOS vs SVI.

Pa zar nije tako od uvek 🙂

Pozdrav iz vrele avgustovske fotelje 🙂

p.s. Jumbo Visma je zvanično „iznenađena“ Ineosovim spiskom za TDF. Bacanje prašine u oči, uši i ostale organe se nastavlja 🙂 O tome, više drugi put.

2 Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *