Zeleno u senci sivog

Ne volim kad me nešto ružno isprovocira da napišem tekst. Biciklizam je lep, prepun uzbuđenja i adrenalina, ponekad grub, ponekad poguban, ali nikad kiseo kao danas. Sagan je napravio grešku, kažnjen je oduzimanjem plasmana i oduzimanjem 25% poena osvojenih na ovoj etapi. Zelena majca se nikad nije činila daljom. I ok, i to je deo ovog sporta, nagledali smo se guranja, remplovanja, laktova, sečenja putanja… Na žalost, mnogi su završili strašnim padovima i teškim povredama (što se na svu sreću, danas nije desilo).

Malo povređenog dostojanstva, malo psovki, srednji prst i likovanje hejtera. Ok, sutra je nova etapa, idemo dalje.

Greške, povrede pravila i ružno ponašanje drugih nikad ne sme da bude ni povod, ni opravdanje za ono što sami uradimo*. I kao njegov veliki navijač, kažem/pišem da je ovaj put pogrešio i da je opravdano kažnjen. Pravilnik TDF je takav da nema blažih kazni, deplasman i gubitak 25% poena su obavezni, može samo da se plati 100, 300 ili 500 CHS u zavisnosti od inteziteta prekršaja. I da se popije diskvalifikacija ako je prekršaj jako težak. U svetlu svega toga, kazna je opravdana i pravilno odmerena.

Problem je što ova kazna neće rešiti niti na bilo koji način uticati na UCI ni na organizatore da kažnjavaju sve koji krše pravila. Ponavljam, ovaj tekst ne pišem da bih pravdao Sagana (niti ga pravdam, mislim da je kriv), ali moram da skrenem pažnju na par stvari:

– Ona nesrećna 4. etapa na TDF 2017 kad je Cavendish uradio isto ovo što je sad uradio Sagan, krenuo u još uži, nepostojeći prostor, udario glavom Sagana, odbio se i završio slupan u ogradi. Kažnjen je Sagan, diskvalifikacijom sa trke. Iako su već iste večeri, mnogi viđeni biciklisti i stručnjaci govorili da je inicijator celog incidenta bio Demare i da je Cavendish sam krvi za svoj pad, Sagan je kažnjen. Ko hoće da se podseti, pisao sam o tome OVDE.

Danas je Sagan uradio skoro isto kao i Cav tad, ali je ostao na biciklu. Epilog, Sagan je kažnjen.

– U ovom istom sprintu, Bennet i Ewan se trljaju jedan o drugog, izbacuju laktove i ramena i… nikom ništa.

– Na 10. etapi, pobednik, Bennett vozi po dijagonali i sve vreme seče  Ewana (evo slike pa pogledajte sami)

– Na svakoj etapi koja je završavala sprintom na ovom TDF, u poslednjem kilometru je bar jedan vozač udario ramenom/laktom Sagana i gurnuo ga pozadi (Viviani, Cocquard, Evan). Potražite video snimke na netu, i obratite pažnju na Sagana u poslednjih 1000–1500 m, sve se vidi. I nikom ništa. Tad je to bila „muška borba za poziciju“. OK. Važi.

– I možda najgore od svega – nakon brdskih etapa gde smo videli gomilu „navijača“ kako bez maski urla u lice vozača, danas, novi detalj (može da se nađe na svim jakim bici portalima i twitter nalozima) – selfie stick, izbačen daleko van linije barijere. Teško da je ovo Sagan stigao da vidi i da je zbog toga „ušao“ u WvA, ali bih pohvalio komentar La Flamme Rouge na ovu temu – stanite više na put neodgovornim gledaocima!

Za mene, velikog Saganovog i Noletovog navijača, ovo je bila teška nedelja (a tek je sreda 🙁 ) i nadam se da se do kraja TDF neće dešavati više ništa slično ovome.

Ja ću sutra opet biti ispred TV i navijati. Lako je biti navijač kad se nižu pobede i sve ide kao podmazano. Samo pravi navijači ostaju i kad ide loše.

I samo pravi poštovaoci napišu kad nije kako treba. Aj pozdrav. Moram da popijem jedno pivo. U terapijske svrhe 🙂

Pozdrav iz fotelje

p.s. šta mislite, da li će WvA biti kažnjen za ovo? (a vratite se i na rečenicu označenu sa * u tekstu iznad).

   

7 Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *