Katalonija 100 2021

zamislite da od ovih imena pravite ekipu za #TDF na primer: Froome, Thomas, Porte, Carapaz, Uran, Poels, Rowe, Roche, Rohan, Elisonde. Da li biste očekivali da uzmu bar podijum, 3 prva reda publike i jednu nogu Ajfelove kule? Svakako. Imena koja su već u istoriji. I svi su bili ili su još uvek u Sky/Ineos.

I dok će se Froome, Uran i Poels pojaviti na Kataloniji kao prvi vozači svojih timova, u Ineosu ćemo imati priliku da vidimo trku unutar trke, verovatno. Porte, Carapaz i Thomas idu zajedno, sa prilično nedefinisanim međuodnosima – ko je glavni? Priliku da se nametne kao jedan od vođa timova koje će Ineos slati na trke ove sezone, Porte je propustio već na prvoj etapi Paris–Nica u jednom padu koji nije izgledao težak, ali koji ga je već prvog dana udaljio iz trke. Thomas je bio na Tirrenu prilično neprimetan, 22 u generalnom plasmanu i jedino on i Ineos znaju da li je imao „brojeve“ u skladu sa stepenom priprema ili je podbacio. Voleo bih da me demantuje, ali nisam siguran koliko dobro podnosi pritisak joše nekog kapitena uz sebe. Na TDF 2018 je otkinuo Frooma, ali to je bio poslednji put da je „lupio šakom o sto“ i kao glavni uzeo trku. Već naredne, 2019 mu se desio Bernal, a onaj eksperiment sa Landom na Giru je neslavno prošao nakon zakucavanja u motor.

Carapazu je ovo prvi nastup u sezoni i njemu dajem najveće izglede za dobar rezultat jer koliko sam pratio, najveći deo ove godine je proveo trenirajući sam u brdima na kojima je odrastao, provodeći van treninga puno vremena sa svojom porodicom. U celoj Ineos priči, ne treba zaboraviti ni Rohana koji je već uveliko prešao iz „samo hronometraš“ u „izuzetan brdaš“ ili „radnik u brdu“ i Teo bar pola onog Gira treba da zahvali mušičavom australijancu. Iako se pokazao kao izuzetno dobar radnik i saradnik, verurjem da i on nije rekao poslednju što se pobeđivanja tiče.

Od ostalih timova, najviše pažnje će verovatno biti posvećeno Froomu, ISN dolazi sa ultra jakom postavom, Martin, Woods i Impey su tu da podrže Chrisa. Ne verujem da će mnogo menjati ustaljeni ritam priprema koji drži već 10 godina i da će na Kataloniju doći u nekoj top formi, ali, jedan je od najbolje plaćenih vozača današnjice i pitanje je da li tim od njega ima neka veća očekivanja.

U izuzetno jakoj startnoj listi ove trke, možemo videti Jumbo Vismu koji dolaze sa najjačim sastavom izuzev Rogle i WvA, siguran sam da će Krujwick ili Kuss pokušati da direktno napadnu neku od etapa. Isto važi i za dvojac Yates/Chaves i biće zanimljivo videti raću Yates da voze jedan protiv drugog. Blizanci u svetu sporta nisu retkost, nije retkost ni da igraju u različitim timovima, ali ovu dvojicu smo deceniju gledali u istim bojama (ponekad ne u istoj trci, OK), pa će ovo biti malo neobično :). Videćemo i kako funkcioniše dubl za GC plasmane DQS, Almeida/Masnada. Mladi portugalac je do sad pokazao da ima srce kao kuća ali mu je uvek u prelomnim trenucima tkra falila ozbiljnija podrška tima. DQS se godinama fokusira na sprint/klasici, možda će prelomiti da u tim uvrste bar 5–6 dobrih radnika za brda i Alafilipu i Almeidi povećaju šanse da uzmu neki GT.

U standardnom voziću koji će ići iza Ineosa treba očekivati još i Quintanu (o daj nam još neku predstavu kao na Gran prix Industria & Artigianato, pls, pls, pls), Poelsa i Urana. Zakarina i Mentjesa ne vidim kao nekoga ko će imati neku značajnu ulogu a GC, ali bih voleo da vidim Hindley–a i da nas sve uveri da ona divna predstava na prošlom Giru nije bila samo slučajnost.

Ono što nestrpljivo očekujem, to je već prva etapa koja počinje za par sati i nastup Sagana. Više sam nego prijatno iznenadjen njegovim nastupom na #MSR2021 (pisao OVDE) i izgleda da je u mnogo boljoj formi nego što bi se očekivalo od nekog ko je pre samo 45 dana preležao koronu. Ako sa glavnom grupom predje brda na sredini etape (2. i 1. kategorija) ima velike šanse da na kraju dobije etapu. To što u startnoj listi nema velikih sprinetrskih imena, ne znači ništa jer ima dovoljno jakih i neustrašivih napadača, pre svega mislim na Hirschija kome je ovo takodje prva trka u sezoni. Ne treba zoboraviti ni Cartheya, Degenta, L.L. Sanchesa, Valverdea, Solera ili Jungelsa koji znaju da uteknu i ukradu etape kao ni Impeya koji zna da odlično sprinta na ovakvim etapama (samo ako nema neki striktni zadatak u čuvanju Frooma).

Sve u svemu, čeka nas lepa biciklistička nedelja sa puno jakih brdskih ciljeva. Uživajte.

Pozdrav iz hladnog plastenika :/

4 Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *