Lov na Zeleni dijamant

Nakon onakvog Gira i 3 nedelje adrenalinskih udarnih koktela koje smo svi dobijali skoro svakodnevno, svakoj trci, pa i TDF biće teško da zadovolji visoko podignute standarde (sad već pomalo razmažene) publike. Mnogo toga se promenilo u poslednjih godinu dana, prelazni rok je doneo neke nove kombinacije vozača koji će jurišati na žutu majcu, a po imenima, SKY nikad nije bio jači. Da li ćemo opet gledati rasplet u poslednjoj nedelji ili će Godzila udariti na Megalona nešto ranije, videćemo. Verovatno pre druge nedelje neće biti ozbiljnijih napada na Žutu majcu.

zeleni1

Ali ćemo zato gledati jurnjavu za poenima na prolaznim sprinterskim ciljevima od prvog sekunda. Jer, simpatični klinac iz Žiline koji je 2012. svoje tada dvogodišnje putovanje uzlaznom linijom kroz svet vrhunskog biciklizma krunisao prvim nastupom na TDF osvojivši 3 etape i Zelenu majcu, danas je za svoje konkurente sve, samo ne simpatični klinac koji ponekad voli da se ludira. Danas je plen, lovina, trofej.

Od kako je te 2012. godine po prvi put ušao u Zelenu majcu na TDF, ne skida je, 5 uzastopih godina pola sprintera i „punchera“ koji dođu na TDF pokušavaju da sakupe više poena, ali im ne ide. Ako i stignu da se bore za pobedu i poene u sprinterskim završnicama, timske obaveze, taktika, a često i nemoć i umor ih sprečavaju da nakon nekoliko teških brda jure za bodovima na prolaznim ciljevima. UCI je pre par godina promenio sistem bodovanja, pobednici sprinterskih etapa su nagrađeni velikim brojem bodova, ali Sagan sve to anulira i pretekne nakon prvih brda.

Šta se promenilo?

Osim što je danas u timu Bora-Hansgrohe, što je dva puta postajao svetski prvak a prošle godine i evropski i što je najplaćeniji biciklista svih vremena, na drumu je ostao skoro isti. Opušten, nasmejan, često vozi „ispod radara“ i trudi se da bude stalno u prvoj trećini pelotona. Proletos je na klasicima napravio nekoliko grešaka, par puta je imao i malere na koje nije mogao da utiče, ali je ostao stabilan u ravnici, snažan na brdima i eksplozivan u finišu. Ponekad se čini da vozi taman koliko treba.

Tour de France Preliminaries

Došao je u klub koji poslednjih par godina razvija sprinterski duh, formiranje voza im je „kao dobar dan“, ali,… do skora glavni sprinter, Sem Benet, neće ići na TDF iako je imao impresivan nastup na Trci oko Slovenije a i na Giru nije bio loš iako je imao velike stomačne probleme. Bora je postao WT tim, apetiti su skočili i na TDF će ići ekipa koja će pomagati Rafalu Majki da osvoji koju etapu, napadne tačkastu majicu a možda dođe i do podijuma u generalnom plasmanu. To takođe znači da ćemo još malo sačekati da vidimo kako Sagan vozi sa lead-outom – neće ga biti. Šunjaće se pri vrhu poslednjih 7-8 km, korsititi tuđe vozove i u poslednjih 200 m vrebati svoju šansu da pobedi. U „brdastim“ etapama će mnogo lakše nego mnogi drugi pretendenti na zelenu majcu prelaziti preko brda i mnogo brži i svežiji skupljlati poene na prolaznim ciljevima.

Čemu onda uopšte sumnja u to ko će na kraju TDF nositi zeleni dres?

Kao što rekoh ranije, mnogo toga se promenilo u pelotonu.

Kaćuša posle mnogo godina po prvi put ne ide na generalni plasman. Purito je otišao u penziju a Zakarin neće srljati da posle Đira ode i na TDF, odmara. Šta više, ne samo da neće biti ni jednog ruskog vozača u timu Kaćuše, već posle 30 godina neće biti ni jednog ruskog vozača na TDF.

krsitoff i martin

Ali će zato tu biti Kristoff i Toni Martin. Duet osmišljen da napada klasike, proletos je imao više problema nego dobrih dana, tako da se u duetu nemaju čime pohvaliti. Toni je opet uzeo titulu šampiona Nemačke u TT što govori u prilog tome da na TDF dolazi spreman. Kristof je nakupio nešto pobeda u prethodnom delu sezone (7), ni mnogo ni malo, na TDF dolazi poprilično gladan. U nekim završnicama će biti favorit za etapu, ali neka Vas ne iznenadi ako po brdima krene za Saganom u lov na poene.

Sunweb. Nakon istorijske pobede Domulana na Giru, ekipa je za TDF spremila jedan po malo šaren sastav u kojem nema nekog posebnog vozača za generalni. Ali, imaju Mister Blinga, Matthewsa. Na TDF stiže još gladniji od Kristoffa, samo 2 pobede u 2017. Ali zato ima 2, 4. i 6. mesto u „zelenim“ poenima. Znači da je stalno tu, blizu pobede u sprintu a pokupi i po koji poen na prolaznim ciljevima. Zna da se snađe i bez voza, pa ga možemo redovno očekivati u prvih 7-10 mesta. Sasvim je solidan u brdima, posebno ako ima nekoga da ga vuče (dovoljan mu je bar jedan solidan brdaš da ga prevuče preko najtežih vrhova), biće uvek u redu za prolazni sprint. Iako se posle Gira u Sunwebu lakše diše, jedna lepa, zelena obloga bi im dobrodošla.

matthews

BMC.

Ha, odmah ste ovo-ono-Porte i to…

Naravno da će Porte napasti podijum (lično bih voleo i da osvoji TDF ali ako bude imao podršku kao na Dofineu… :/ ). Ali je za ovaj tekst bitan Greg. ONAJ Greg.

GVA

Olimpijski šampion iz 2016. imao je nestvarno proleće i uzeo 5 klasika. Nakon odmora pobedio je na trci oko Luksemburga. Dolazi sa formom koja je za mnoge nepoznanica, ali tako je i sa pola favorita u drugim kategorijama. Porte će imati mnogo jače brdaše za pomoć u visokim brdima, GVA mu nije neophodan. Trebao bi mu za jak timski hronometar (u čemu su BMC višestruki prvaci sveta), ali ga n a ovom TDF neće biti, u ravnim delovima imaju dovoljno radnika da stalno 4-5 njih da čuvaju šefa. Moja pretpostavka je da su GVA date odrešene ruke da lovi Sagana. Može uglavnom sve što i Sagan, do sad su nekoliko puta jedan drugome otimali etape (pa i cele trke, 2016. Tireno-Adriatico je GVA uzeo za JEDNU sekundu ispred Sagana). Iako trenutno vodi na jednoj od godišnjih lista (opet ispred Sagana), mislim da ta zelena majca na Saganu počnje da deluje kao crveno maramče…

DDD Boss

Dimension data na TDF vodi Cavendisha, navodno potpuno opravljenog od duže bolesti, ali sa vrlo nepoznatom formom. Cummings se posle povrede vratio na najbolji mogući način, uzeo je Britanski nacionalni šampionat i u TT i u drumskoj vožnji. Nije neki poseban sprinter i verovatno ide da ukrade neku etapu iz kasnog bega po malo nižim brdima.

edi boss

Ali je zato tu Edi Boss, nekad čudo iz SKY-a, čovek koji je na TDF 2011. prvo pobedio 6. sprintersku etapu, a onda pobedio na 17. etapi, na brdu HC kategorije u Italijanskim Alpima o.O! U svakom sprintu može da bude u prvih 10, a danas preko brda ide kao i svaki solidan brdaš. Nema neke posebne obaveze u DDD, nije vozač za generalni plasman, u klasičnim etapama za sprintere CAV već ima Renshaw-a, tako da…. zeleno, volim te zeleno.

Quick Step Floors

Iako bi pravi izazov za ovu priču bio da su poveli Gaviriu na TDF, nakon fantastičnog nastupa na Giru, ostavili su ga da odmara. Uz nekoliko vozača koji su tu da podrže Martina u brdima i povremeno Kitela na sprintu, poveli su PhilGil-a koji celog proleća bukvalno leti po drumovima. Nije bila nikakva tajna da je strašan vozač, ne postaje se tek tako svetski šampion, ali je prelaskom iz BMC u QSF – procvetao. Tri dana DePane + 3 klasika + etapa u Švajcarskoj,… nije doveden na TDF samo da pomaže Kitelu u sprintu i nosi vodu po ravnici. Ovaj čovek će juriti etape ali i poene. Ne ide mu na ruku što je u ekipi sa jednim od najjačih sprintera na trci, ali je u sličnom položaju i Edi Boss u DDD.

phil gil

Pet jakih vozača će biti glavna smetnja Saganu da i ove godine na Jelisejskim poljima ponese zeleni dres. Ako pogledate broj ozbiljnih pretendenata na generalni, i tamo se uglavnom sve svodi na 5-6 imena. Ali, generalni će se lomiti 10 etapa, a jurnjava za poenima počinje već u nedelju.

Spremite grickalice, hladne napitke, fotelje, uradite generalku TV-a, javite rodbini, prijateljima i slučajnim prolaznicima da je strogo zabranjeno svako uznemiravanje od 1-22.07. u vreme od 11 do 18h (i niko neće biti povređen 😉 ) pa da svi uživamo u Lovu na Zeleni dijamant.

Zeleni dijamant duginih boja?

😉

sagan hula

Pozdrav iz fotelje 🙂

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *