Braća po biciklu, 2. deo

Bebe se prave kad si dobar pa ti rode brata, a onda je on glavni pa si džabe bio dobar.”

(Iz knige “Olovka piše srcem”).

Stariji brat uglavnom služi da mu dosađuješ, da se zaljubi pre tebe pa da ga zezaš, da mu kradeš nove patike (koje su ti prevelike), da mu bude zabranjeno sve što će tebi kasnije biti dozvoljeno, da prvi odraste i da ti lupa čvrge kad god se seti.

Da te nauči da voziš bicikl.

I da ti otvori vrata u svet biciklizma.

Jer, ni u jednom sportu, na vrhunskom nivou, nema toliko braće kao u biciklizmu.

 

Nacer (26) i Rayane (20) Bouhanni.

Iako je Nacer od 2010. pro vozač, i 2012. bio šampion Francuske, prelomnom godinom u njegovoj karijeri se smatra 2014. kada je na Giru osvojio tri etape. Medjutim odluka njegovog tadašnjeg tima (FDJ) da na Turu jedini sprinter bude Arnaud Demare, naterala je Nacera da promeni tim i od 2015. je član pro kontinentalnog tima Cofidis. Kao tinejdžer, bavio se boksom i kako je u jednom intervjuu rekao, planira da se trka do 32. godine života, a onda će se vratiti boksu.

Ljubav prema boksu ili prgava narav, koštali su ga ove godine nastupa na drumskoj trci za Nacionalni šampionat i kasnije nastupa na Turu, jer se noć pre trke zakačio sa pijanim gostom hotela u kojem je ekipa Cofidis odsela i povredio ruku. 2015. je pao u finišu trke za Nacionalni šampionat i takodje nije učestvovao na Turu.

Njegov brat, Rayane je prošle godine bio stažista u Cofidisu, a ove godine je potpisao svoj prvi profesionalni ugovor sa istom ekipom.

Rodjeni su u malom gradiću Epinal u Francuskoj, a roditelji su im iz Maroka.

Fourmies_-_Grand_Prix_de_Fourmies,_6_septembre_2015_(B103)

Julian (24) i Bryan (21) Alafillippe.

Priznajem, Julian je bio moj lični favorit za belu majcu na ovogodišnjem Turu, ali neka, ima i majci drugih boja J. Momak koji je pro od 2012.g. (počeo u timu Armée de Terre , timu koji sponzoriše francuska kopnena vojska, dresovi im jako liče po dezenu na maskirne uniforme), prelaskom u Etixx prošle godine je “eksplodirao”. Na klasicima je imao fantastične rezultate, 7. na Amstelovoj zlatnoj trci, 2. na Valonskoj streli i 2. na Lijež-Baston-Lijež (oba puta iza Valverdea) i 8. na San Sebastijanu. Na Trci oko Kalifornije je za 1cm koliko je Sagan uspeo da izbaci svoj bicikl i osvoji treće mesto u poslednjoj etapi, izgubio celu trku, bio drugi u generalnom i imao osvojenu etapu na Mt. Baldiju. Preživeo je pisanje nekih portala da se pojavio “novi večiti drugi”, Sagan 2.0, i već tome slično i ove godine se vratio tako što je više nego zasluženo osvojio Kaliforniju. Nda, bio je opet drugi i opet iza Valverdea na Valonskoj streli :/

Njegov mlađi brat, Brian, vozi svoju prvu pro sezonu tamo gde je i Julian počeo, u  Armée de Terre.

ob_d32538_bryan-et-julian-alaphilippe-deux-fra

Vincenzo (31) i Antonio (23)  Nibali

Pisati o Lo Squolo (ajkula) a da nije već zillion puta napisano – nemoguća je misija. Za razliku od većine članova pelotona, tokom karijere duge više od 10 godina, promenio je samo tri tima, Fassa Bortolo, Liquigas i od 2013.g. Astana. U 2017. godin će predvoditi novi Bahrein Merida tim. Jedan je od malobrojnih koji je osvojio sve tri Grand tour trke.

Njegov brat Antonio tek krči sebi put kroz profesionalni peloton. 2014. godine je vozio za Marchioli-Emisfero, a od 2015. godine vozi za Vini Fantini-Nippo. Možemo ga ovih dana videti na Vuelta e Burgos.

bettiniphoto_0166824_1_full_670

Jacques (29) i Reinardt (27) Janse  van Rensburg

Rođeni u JAR, obojica su prošli kroz MTN-Qubeca tim, ali se Reinadt nije tu i zadržao, oprobao se u Argos-Shimanu (sada Giant Alpecin), a sada vozi za Direction energie iz Francuske.

Jacques je bio nacionalni šampion u drumkoj vožnji (2015), a Reindhart nacionalni šampion na hronometru (2012).

raffle-1

Fabio (30) i Alvaro (25) Duarte

Fabio je mnogo poznatiji, vozio je godinama za poznati tim Columbia iz koga je izašlo desetak kvalitetnih vozača koji sad voze u WT timovima. 2008. godine je bio svetski šampion u drumskoj vožnji  za mlađe od 23 godine. Nekoliko puta je nastupao na Giru i Vuelti. Nikada nije vozio na Tour de France.

Mlađi brat, Alvaro trenutno vozi za Movistar, ali ne onaj “veliki”, već Movistar Team America, kontitnentalni klub iz Kolumbije (može se reći, poslovnica glavnog Movistara. Isti im je sponzor, a i dresovi su im vrlo slični). Ima nekoliko drugih mesta na trkama u Latinskoj Americi.

Do skorog čitanja,

Biciklista iz fotelje.

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *