Gleda mi se trka

Ako ste neko ko dosta vremena provodi u zatvorenom prostoru kancelarije ili kuće, imate vrlo fleksibilne poslovne ili privatne obaveze i primate TV signal preko provajdera koji u svojoj ponudi ima programe Eurosport 1 i 2, onda ovaj post verovatno i nije za Vas. Na ova dva programa se vrti najveći broj drumskih trka (sve trke iz World tura), a u zimskom periodu su odlično pokriveni i prenosi takmičenja na zatvorenim pistama. Na programima Sport Kluba možete pogledati specijalizovanu emisiju InCycle a ove godine su odlično otpratili Cape Epic, fenomenalnu trku MTB parova.

Ali, ako morate u neko doba dana biti na određenom mestu udaljenom od Vaše omiljene fotelje i TV ekrana (npr. ja  sezonu prolećnih klasika uglavnom provodim u plasteniku), ako nemate u TV ponudi Eurosport. ako nemate TV uopšte ili imate nešto kao dijagnozu „moram-da-vidim-sve-prenose-live-nema-veze-što-su-u-isto-vreme“ onda je ovo odličan tekst za Vas.

Naravno da je postojanje internet veze (minimum 2Gb/sec, uz što brži upload) apsolutni uslov, bez toga ništa od ove priče.

Glavna mesta na kojima ćete naći info o trkama za taj dan i neke linkove za livestream su procyclinglive.com i steephill.com. Na ovom drugom linku ćete naći i vrlo pregledne startne liste i raspored svih većih trka, višednevnih i klasika, za celu sezonu. Takođe, ovde ćete naći i link za live ticker jednog od većih svetskih bici portala, cyclingnews.com. Ovde moram da pomenem još jedan sajt na kojem nema ništa o prenosima trka, ali su ubedljivo najažurniji i najdetaljniji u praćenju rezultata trka, mnogo, mnogo više nego sam UCI sajt – www.procyclingstats.com.

Još jedan od sajtova na kojima možete naći linkove za prenose a ponekad i same prenose (posebno su interesantni prenosi kriterijuma/gradskih trka u USA) je www.cyclingfans.com. Ako se ne varam, oni pod obavezno prenose i glavnu trku za Šampionat USA.

UCI na svom YouTube kanalu prenosi trke u okviru Svetskog prvenstva. Uglavnom svi organizatori takmičenja u cyclocrossu se trude da na svojim web stranicama obezbede i livestream trka (idealna prilika da učite flamanski npr.).

Za sve ostale, manje trke na egzotičnim mestima – ukucajte u Google ime trke i reč „livestream“ i nadajte se najboljem. Neki linkovi Vam neće pokazati sadržaj ukoliko imate uključen AdBlocker. Neke će Vas zatrpati reklamama. Neki imaju live chat uključen pored video ekrana, pa ćete slušati ping, ping, ping, nakon svake objavljene poruke. Još ako su na jeziku koji ne razumete… Često,  zbog visokih troškova živog prenosa, neke trke možete videti samo u snimku od par minuta, highlights (npr. Trka oko Srbije :/(

Ponekad će Vam pretraga izbaciti i neke privatne kanale na YT. Obično na playeru stoji neka fiksna slika i sat koji odbrojava u nazad do početka emitovanja. Mislim da sam samo par puta dočekao da na tom linku prenos stvarno i počne. Obično se brojanje otegne u nedogled i od prenosa ne bude ništa.

Šta Vam je potrebno od softwera?

Bilo koji browser. Za neke sajtove je potreban aktiviran Adobe Flash Player. Neki sajtovi su geo-restricted, pa Vam je neophodan VPN (Virtual Private Netvork), tj. program koji će bukvalno da slaže web stranicu da dolazite baš iz „njene“ zemlje (ovo će Vam biti neophodno ako neku trku pratite preko RAI, Sporze (Belgija) ili L`Ekipa). Ja koristim Holu, nekad radi, nek ne (u oko 15% slučajeva nešto neće). Ovaj program imate i kao add-on za sve poznatije pretraživače. Ukoliko ste korisnik SBB-a ili Total TV-a, obavezno instalirajte EON. Ako niste, može da pomogne i KODI, program u okviru kojeg instalirate add-one za gledanje stranih i domaćih programa preko neta.

Hardver – sve što ima ekran i ima internet. Od mobilnog telefona (mislim da je donja granica operativni sistem Android 4.5), pa do prastarog laptopa, samo da mu radi ekran i WiFi (ili bar mrežna kartica,  pa vucite mrežni kabl po bašti/dvorištu 🙂 ). Ako imate tu nesreću da Vam WiFi sa glavnog rutera slabo „baca“, moraćete da dokupite još jedan i da njme proširite dostupnost signala (3x pogađajte kako ovo znam :/).

I kad ste sve sklopili, dobili signal i kakvu-takvu sliku, možete se mirne savesti posvetiti onome što radite i povremeno bacati pogled na ekran. Ili batalite sve, namestite se udobno i odgledajte ta dva sata prenosa.

Ili 6 sati ako  je Flandrija, Svetsko, Rube, TDF….

Kuckamo se 🙂

 

DODATAK: već neko vreme, korisnici SBB ili TotalTV usluga mogu na svakom od mobilnih uredjaja (telefon, tablet, laptop) instalirati EON i kroz njega gledati ES ili SK bilo gde se nalazili. puna usluga je obezbeđena za korisnike SBB interneta, dok korisnici TotalTv imaju pristu samo ES.

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *