Tour de France 2018 1/3 – dan odmora

Gledali ste etapu 9? Više od 20 padova, odustajanje jednog od glavnih favorita, pretumbavanje u generalnom plasmanu, krš i lom,…? A prethodnih osam?

Ja sam najveći deo prenosa etapa proveo ovako.

Ovogodišnji TDF je počeo i nastavio se dugim nizom etapa koje su nazivane „ravne“ ili brežuljkaste (hilly), ali ovako ili onako, završavale grupnim sprintom. Osim TTT (u kojem je BMC odličnom vožnjom prigrabio Žutu majcu i nije je ispustio do danas) i 6. etape u kojoj je Dan Martin osvojio Mour de Bretagne, šta smo videli?

Mirni peloton (ne računajući 9. etapu), u par etapa mnogo sporiji od predviđenog vremena, nekoliko sati prelepih predela Francuske, begove koje su činili vozači uglavnom pro-cont timova i koji su dostizani desetak km pre cilja. I malo uzbuđenja u poslednjih 10 km.

Nije bilo napada, nije bilo ozbiljnih razvlačenja pelotona, nije bilo nadmudrivanja ni iskakanja ni jednog od favorita, jer…. nije bilo ni mesta (sve ravno) ni prilike, ni potrebe za tim. Nova postavka ovog TDF sa po 8 vozača u svakom timu, smanjila je broj radnika koji su na raspolaganju glavnim favoritima, i ako će se etapa voziti po ravnom i završiti grupnim sprintom, čemu bilo kakav rizik. Čak je izostao i vetar koji su mnogi priželjkivali, da bar malo razmrda uspavani peloton.

Ali, ako je izostalo žara u borbi među biciklistima, za neverovatne i dramatične obrte u GC su se pobrinuli padovi. Mnogo padova. Možda i previše.

Svojevrsni „bunker“ koji su zaigrali skoro svi timovi, posebno oni koji nisu imali mnogo udela u finalnom sprintu, doveo je do toga da je veliki broj timova vozio konstantno „u paketu“, nešto što je Purito opisao pre par godina, kao da gledate gomilu autobusa koji voze jedan iza ili pored drugog. I gde je gužva, tu je i nervoza, pogrešan dodit ovde, za nijansu uži put onde, preoštra krivina,… tek, već na prvoj etapi, Froome je završio u njivi, Quintana slupao oba točka na malom pešačkom ostrvu (na samo par stotina metara od oznake 3 km), Porte, Yates, Mollema, Domulan, Yates, Krujsvik,… bili uhvaćeni iza padova ili učestvovali u samom padu. Tek, na kraju prvog dana planovi nekih ekipa su ozbiljno dovedeni u pitanje.

Kad se tome doda da neki od viđenijih favorita za sprint nisu uspevali da uđu ni u prvih 5, nivo panike u pelotonu je drastično skočio. I to je samo neke timove i neke vozače oteralo preko ivice.

Prvo veće ime koje je moralo da napusti TDF bio je Tsgabu Grmay (bolest) i odmah za njim Luis Leon Sanchez, nakon pada. Pa prošlogodišnji nosilac Zelene majce, Matthews (zdravstveni problemi). U jednom padu, Toni Martin je zadobio naprsnuće jednog kičmenog pršljena. Danas je Porte slomio ključnu kost. Kišerlovski i Domont (ključna kost), Tiesj Benoit,… Nesreća za nesrećom. Već je obljavljeno da Vuillermoz i Keukeleire neće startovati sutra.

Šta reći za Bardea koji je danas 5 (PET!) puta imao defekt tokom 9. etape? Ili za Frooma koji je već 3 puta pao tokom ove trke. Majka, Cavendish, TJ van Gardener, Colbrelli, Dan Martin, Oss, Bernal,… skoro da nema poznatijeg imena a da nije bar jednom ozbiljno pao za ovih devet etapa.

Ako su tačne informacije sa društvenih mreža (a sklon sam da poverujem da jesu), ove godine, TDF beleži ozbiljan pad gledanosti u ovom, prvom delu. Lično, obožavam da gledam trke, SVE trke, ali sam zatekao sebe da u pojedinim delovima etapa čitam neke tekstove, pišem, dremam… Sve pohvale Ognjenu što je uspevao da ispuni vreme tokom prenosa, jer realno, na drumu se nije dešavalo ništa vredno priče. Ne gledam trke da bih video kako neko obliven krvlju i dalje vozi (Craddock, Martin, Benoit) ili kako neko nepomično leži na asfaltu. Niko normalan to ne radi.

Elem, da saberemo šta se ima sabrati.

SKY i dalje vrlo disciplinovan, i u finišu sprinterskih etapa voze u samom vrhu. Ostaje nejasno ko je lider jer od kako je Froome izgubio vreme na prvoj etapi i trenutno je razlika između njega i Thomasa minut. Sam Thomas je najavljivao da će Alpi razrešiti dilemu oko toga ko je glavni vozač SKY na ovoj trci, ima pozamašnu vremensku zalihu, ali ne verujem da šemo gledati Frooma da vozi kao njegov pomoćnik. Pad Bernala im je ozbiljno poremetio planove za Belu majcu jer super-talentovani Kolumbijacc ima već 16 minuta zaostatka. Ako se oporavi, možda ipak bude dobro pojačanje u trećoj nedelji.

BMC. Ako neki tim 7 etapa za redom nosi Žutu majcu, da li se može nazvati jednim od najvećih gubitnika? Verujem da bi uprava tima dala sve ove žute dane samo da može da vrati i poništi taj trenutak kad je Porte pao i slomio ključnu kost. Na 10km od starta, po ravnom, suvom, lepom putu, po sunčanom danu. Ono kad te neće, baš te neće i ovo je već drugi za redom TDF da ga Porte završava pre vremena. Drugi adut BMC-a se u samo par sati nakon Porteovog pada pokazao kao ćorak, TJ van Gardener je pao na jednoj od deonica pod kockom i odmah ušao u 5 minuta minusa. Ćao GC. GVA je odmah dobio slobodu da napadne 9. etapu, na kraju je otišao u pobednički beg, ali mu je Degenkolb preoteo pobedu.

QS. Poslali su jaku podršku za Gaviriu i Alafilipa da proba da ukrade neku etapu. Gaviria je uzeo dve sprinterske etape, ali kao što sam napisao OVDE, ako su želeli da jure i Zelenu majcu, bolje da su poslali Viviania koji se pokazao mnogo boljim u brdima. Ovako, ostaje pitanje koliko će još etapa Gaviria eventualno uzeti, jer brdda su brda, pa ak i kad se vozikaš u pelotonu.

BORA. Sagan 2 pobede, nekoliko podijuma, Zelena majca sad sa već ubedljivih 80+ poena prednosti, Majka 6. u generalnom. Verujem da su zadovoljni i da sve ostane ovako (samo da Majka ne ispadne iz Top 10), mogu da smatraju ovaj TDF uspešnim. Voleo bih da bar u jednoj etapi vidim neku akciju Bodnar-Oss-Sagan.

Kaćuša. Ozbiljno uzdrman tim. Sve je veće nezadovoljstvo izostankom pobeda Kitela i još više njegovim prilično hladnim odnosom prema ostatku tima i izgleda da ova „ljubav“ neće biti dugog veka. Teška povreda Martina i njegovo napuštanje trke, samo je pogoršalo celu atmosferu i sve je veća šansa da na ovom TDF ne osvoje ni jednu etapu.

Astana. Izostanak LLS ozbiljno menja planove Fuglsanga da učini više u GC, pogotovo što ni Valgren izgleda nije u najboljoj formi. Šteta za svetlo-plave, celo proleće hvalim njihov borbeni pristup svakoj trci, ali ovaj TDF izgleda nije za njih.

Movistar. Quintana je rano upao u vremenski minus, Landa jedva preživeo 9. etapu, Valverde smiren i neprimetno smešten na 5. mesto u generalnom. Ostali su bez Rojasa i jedva čekam da vidim da li će NAJZAD dati malo slobode Landi da krene napred. Landa je 10. u generalnom i da je Quintana uspeo da ostane u Top 10, imali bi idealnu poziciju za veliki rezultat.

Uae i Lotto Jumbo mogu da budu zadovoljni jer već imaju pobede (Gronevegen čak dve), ali se i dalje očekuje nešto više, posebno od Rogliča.

Degenkolb se vratio, dobro nam došao.

Domulan i SUN. Po meni, ishitreno došao na TDF nakon Gira, ima skoro minut i po zaostatka za Thomasom (ne računam vreme GVA, to će verovatno već sutra otići u istoriju). jedno je kad nadoknađuješ vreme klasik vozaču, a drugo kad juriš jednog od najboljih vozača za GC. Biće teško. Žao mi Blinga, sa njim bi borba za Zelenu majcu bila mnogo neizvesnija. E i ovo- neka posle neko priča kako su mu Haga i Ten Dam pomogli puno, da nije bilo Soren Kragh Andersena, imao bi još veći zaostatak.

MTS. Posle teške bitke i dobrog izdanja Simona na Giru, bacili su sve karte na podršku Adamu na TDF. Možda se sad ipak malo kaju što nisu poveli i Caleba, verujem da bi doneo bar jednu pobedu i par podijuma.

Froome, Nibali, Roglič, Mollema, Kruisvik, i svi drugi favoriti sa minut i više zaostatka… doveli su sebe u situaciju da nakon ravnih etapa (na kojima uglavnom svi dobiju isto vreme) u brda ulaze sa zaostacima većim od 90 sekundi. Loše za sve njih, dobro za nas koji ćemo valjda najzad videti malo akcije u brdima.

Cavendish, Greipel, Kittel, Demare, Cobrelli,… toliko ravnih etapa i 0 pobeda?

Najgore: mnogo padova i povreda, malo trkanja.

Najbolje: Degenkolb pobedio.

Jedva čekam: borbu Froome / Thomas.

 

Pozdrav iz fotelje

p.s. pošto sve što je lepo ima kraj, tako će i moja pozicija na Velonovoj Fantasy TDF od sutra početi da propada, pa da napomenem, 8 dana na 1. mestu u ligi Srbija, a na svetskoj bio jednom 24.

Jeste, hvalim se 😛

6 Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *