Trka dole ispod

Australijanci su poseban svet. Osim što vise naopačke u odnosu na nas, što im je Nova Godina u sred leta i što su ima najbliže komšije đavoli sa Tasmanije i Gospodari Prstenova sa NZ, imaju svoj poseban ritam kad je biciklizam u pitanju. I dok se ostatak pelotona uglavnom provodi između Božića i Nove Godine, poneki tek ulaze u vazdušne tunele i laboratorije, Ozi moraju da su u to vreme u top formi.  Barem oni koji žele da naredne godine nose nacionalni dres kao najbolji na hronometru i drumskoj vožnji. Jer, za razliku od ostatka sveta koji uglavnom nacionalne šampionate nagura na nedelju dana pre TDF, Ozi to obave odmah nakon Nove Godine. Velika biciklistička nacija, malo je WT i Pro timova koji u sastavu nemaju bar jednog vozača odande, po celu godinu su rasuti po svetu. E kad dodju kući za praznike, tad ih navataju na gomilu i odrade šampionat.

Ove godine, počelo je popriličnim iznenađenjem, pomalo zaspali Durbridge je za 36 sekundi pobedio aktulnog Svetskog šampiona Denisa Rohana na hronometru. U drumskoj vožnji, Cameron Mayer je bio najbolji, tako da su obe titule otišle u Mitchelton Scott ekipu.

Nakon samo par dana pauze,  za ostatak sveta počinje sezona trka, (kad su već svi najbolji australijanci kod kuće) kreće i tradicionalna, velika Tour Down Under trka. Dan pre početka, održan je „mali“ Schwalbe Classic Criterium, nešto kao zagrevanje za TDU. I kako sam imao nameru da u samo par pasusa opišem utiske sa ove trke, ovo je pravi trenutak za prvi pasus:

Caleb Ewan je mala zver. Eto. Nemam neki prikladniji izraz ovog trenutka i nadam se da mi niko neće zameriti. „Pocket–Rocket“ kako ga povremeno zovu, 165 cm visok (mada, kad polegne po biciklu, izgleda još manje) je ovu sezonu otvorio sa 3 pobede, jednu na Schwalbe klasiku i dve na TDU.  Ali, to se donekle i očekivalo od njega. Jedinu pravu konkurenciju je imao u Benettu, i donekle su očekivano podelili plen.

Ali, nisu sprinterske etape te koje su izazvale onakav moj komentar. Ne. On je jedan od najboljih sprintera današnjice i od njega se takva vožnja očekuje. Ono što se ne očekuje i što još uvek ne nalazi mesto u tekstovima u kojima se Ewan pominje, to je njegova volja, želja i pre svega, sposobnost da u visokom ritmu vozi uspone. U 3. etapi, u toku koje su vožena 3 kruga po vrlo brdovitom terenu, do pred sam kraj je bio u prvih 15–20 vozača, bez ikakve potrebe za tim, jer je bila brdska etapa, završavala na brdu i tako potpuno nepodesna za sprintere.

Ali, momak već sad vežba za klasike. Već smo videli kako se vrlo bezbolno peo na Cipressu i Poggio na Milano–San Remu ali mi se čini da se ove sezone neće zadovoljiti samo pobedama na sprinterskim etapama, mislim da se ozbiljno sprema da napadne i po neki klasik. Živi bili pa videli.

Trek Segafredo. Već par godina, Porte osvaja trke pre TDF ali ostaje nedorečen na GT trkama. Ova godina je drugačija jer je dobio odličnog pomoćnika, Kenia Elisondea koji je izgleda dobro ispekao zanat u Ineosu. Kako su njih dvojica razvukli peloton i potpuno neutralisali Impya na Willunga hillu, ono je bilo za užbenike. Dodajte tome da u timu imaju aktuelne svetske prvake i u seniorima (Pedersen) i u U19 (Quinn Simmons) i da je došao Nibali, osim unapred naznačenih Ineosa i Jumbo Visme, za velika dela ćemo vrlo moguće gledati i ovaj tim.  A uzeli su i muški i ženski TDU, što to nije malo.

Movistar. Od kako pratim biciklizam, nikad nisam video Movistar u tako podreženom položaju. Potpuno neprimetni, ni jednog trenutka neki od vozača sa velikim „M“ na ledjima nije bio u iole značajnoj ulozi, da napadne, da se bori za podijum, napravi bilo šta… Mnogi će reći, za Masa je rano, tek je početak sezone, ali je isti početak i za Portea, Simona Yatesa, Caleba, Greipela, Benetta,… pa su se borili i pokazali želju. U MOV, niko ništa. Ako ste strahovali da od onog starog Movistara nije ostalo ništa, mislim da su Vam se strahovi obistinili.

Toliko o tome. Kamere su prešle u Argentinu, trenutno se vozi Vuelta San Juan, po sastavu mnogo slabija od TDU ali je tamo i naš Veljko Stojnić, pratite ovu trku, možda nas iznenadi nekim dobrim rezultatom. Tek mu je 20 godina.

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *